МедицинатаНовини

Безплатни прегледи за туберкулоза в русенската белодробна болница

Русе държи първенството по най-малък брой заболели, заяви д-р Дачев

Д-р Дачев разясни, че в Русе болните от туберколоза чувствително намаляват
Д-р Дачев разясни, че в Русе болните от туберкулоза чувствително намаляват

Благодарение на Националната програма за контрол на СПИН,  малария и туберкулоза,  поразените от жълтата гостенка в България са намалели чувствително. За пет години работа по програмата, новооткритите случаи на туберкулоза ежегодно са  спаднали на 25-28  на 100 000 души население средно за страната, отчитат пневмофтизиатри.  Данните се обявяват седмица преди 27 март, Световния ден за борба с туберкулозата. За сравнение в София новооткритите случаи са над средните за страната и се движат между 28-30 на 100 000 души. В Русе обаче картината на заболеваемостта е най-оптимистична:  24-27 новозаразени на 100 000, категоричен е управителят на Специализираната белодробна болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания д-р Светослав Дачев. Русе държи първенството не само по най-малък брой заболели, но и по обхвата на имунизациите срешу туберкулоза –  94-95%.  За сравнение ваксинираните с БЦЖ в страната са 30%, показват данни.

В Русенската белодробна болница стартира Седмица на отворените врати за профилактика на туберкулозата
В Русенската белодробна болница стартира Седмица на отворените врати за профилактика на туберкулозата

Дни преди Световния ден за борба с туберкулозата,  в Русенската белодробна болница стартира Седмица на отворените врати за профилактика на туберкулозата. От 17-и до 21-и март, включително, в поликлиниката към стационара се провеждат безплатни прегледи, включващи попълване на анкетни карти, а при наличие на риск от туберкулоза, и изследване на дишането, рентгенова снимка и правене на туберкулинов тест-манту. Желаещите да проверят риска си от туберкулоза, трябва да се запишат предварително на телефона на регистратурата /082/ 813 964.

Специалисти уточняват, че уязвими към болестта са маргинализираните групи: роми, алкохолици, бездомници, изобщо хората, които се хранят лошо. Болестта обаче коси и нормални работещи хора, а така също и ученици и то от реномирани учебни заведения.

Данните от проведените безплатни прегледи ще бъдат оповестени в края на месец март.

Валентина Караджова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker