Новини

Безплатни прегледи за венозни заболявания в „Софиямед“

Ако човек не се лекува навреме венозното заболяване прогресира и нарушава нормалния ритъм на живот

 Университетска болница „Софиямед“ обявява безплатни диагностично-консултативни прегледи за пациенти с венозни заболявания.

Университетска болница „Софиямед“ обявява безплатни диагностично-консултативни прегледи за пациенти с венозни заболявания.

 

Университетска болница „Софиямед“ обявява безплатни диагностично-консултативни прегледи за пациенти с венозни заболявания. Те ще се извършат от специалистите от отделението по съдова хирургия на 25, 26 и 27-ми август от 13:00 до 16:00ч. след предварително записване на тел. 0700 31 051 в рамките на кампанията на болницата „Бъдете здрави!“, която цели да повиши информираността на обществото за профилактирането на социално-значимите заболявания.
Образуването на разширени вени, разширени капиляри и хемороиди са сред най-често срещаните венозни заболявания в света. Ако човек не се лекува навреме, едно такова заболяване прогресира и нарушава нормалния ритъм на живот.
При хората с разширени вени стените на съдовете са отслабени, клапите във вените на краката са увредени и не се затварят добре. Това е и причината венозната кръв да не се движи нормално и част от нея да се връща назад. Образуват се отоци, венозната стена се възпалява и уврежда допълнително. При разширени вени има болки, зачервявания, подуване на глезените, отоци на подбедриците, чувство за затопляне, мравучкане, крампи, парене. Вените се уголемяват и стават видими през кожата. При натискане или повдигане на крака, вените намаляват обема си или изчезват. Тези симптоми са сигнал, че е нужна профилактика и лечение. Ако заболяването се неглижира и не се лекува, вените нарастват и започват да се показват над кожата. Постоянният оток, причинен от разширените вени води до нарушаване на храненето на кожата с последващо образуване на венозни язви, които зарастват трудно. Последствията от разширените вени могат да бъдат много сериозни- кръвоизливи, венозна тромбоза и флебит.
Разширените капиляри са тънки и малки по размер венички, които се виждат по повърхността на кожата. Те нямат изявени симптоми, но са първата проява на разширените вени. Появата им говори за засягане на по-дълбоко разположени вени, които не се виждат през кожата. Затова лечението на разширените капиляри трябва да се комбинира с лечение и профилактика на по-дълбоко разположените вени. Така ще се избегне развитието на заболяването и съпътсващите го усложнения.
Хемороидите са разширени кръвоносни съдове, разположени в долната част на ректума (дебелото черво) и на ануса. При тях симптомите варират от сърбеж и парене до силна болка и кървене в аналната област по време на дефекация. При поява на някой от гореописаните симптоми е необходимо да се вземат превантивни мерки срещу прогресирането на хемороидалната болест.
“Първите симптоми на венозна недостатъчност са тежест в подбедриците, болка в долните крайници при покой, оттоци около глезените, нощни крампи (схващания). Венозните заболявания са медицински и социално значим проблем поради тежките усложнения, които причиняват. При развита флеботромбоза например съществува вероятност да се откъсне тромб, който да се пренесе от кръвния ток през сърцето до белия дроб и да се развие т.нар. белодробна тромбемболия, която не рядко завършва фатално. По данни на СЗО това усложнение на заболяването е 4-тата по честота причина за смъртност в света. Поради това от изключителна важност е провеждането на скринингови прегледи на голяма част от населението с цел диагностициране и ранна профилактика, както и лечение в ранен стадии преди да са настъпили тежки усложнения“, коментира д-р Димитър Марков, д.м. завеждащ отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед“.
Безплатните прегледите ще се осъществят в БЛОК 2 на лечебното заведение, намиращ се на ул.“Димитър Моллов“ 10.

Общо
Безплатни прегледи за венозни заболявания в „Софиямед“
Заглавие
Безплатни прегледи за венозни заболявания в „Софиямед“
Описание
Ако човек не се лекува навреме венозното заболяване прогресира и нарушава нормалния ритъм на живот
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker