Начало - Новини - Безплатни прегледи на бъбреците в ДКЦ „Софиямед”

Безплатни прегледи на бъбреците в ДКЦ „Софиямед”

Пациенти с камъни в бъбреците трябва да направят промени в начина си на живот

Липсата на установени профилактични навици сред българите оказва влияние и всички ние обръщаме внимание на болестта, едва когато ни застигне, казва д-р Иван Велев.

Липсата на установени профилактични навици сред българите оказва влияние и всички ние обръщаме внимание на болестта, едва когато ни застигне, казва д-р Иван Велев.

По случай Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания -10-ти март, специалистите от отделението по урология на УМБАЛ „Софиямед“ ще консултират безплатно пациенти на 10-ти и 17-ти март от 14:30 до 17:30ч. в ДКЦ „Софиямед” след предварително записване на тел. 0700 31 051!
Според завеждащ отделението по урология в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Иван Велев, липсата на установени профилактични навици и страх от операция сред българите оказва изключително влияние върху развитието на бъбречните заболявания и особено върху най-разпространената бъбречно-каменна болест.
„Увреди ли се бъбрекът, може да пострада целият организъм. При около един на десет души в даден момент се образува камък, като вероятността да се образува през живота е 5 до 10 %. Липсата на установени профилактични навици сред българите оказва влияние и всички ние обръщаме внимание на болестта, едва когато ни застигне. Ето защо спазването на общите принципи на профилактика, като диети, повишената консумация на вода, както и регулярните прегледи при специалист са правилните превантивни действия за намаляване на тази висока честота”, коментира д-р Велев.
Той съветва пациентите с диагностицирана бъбречно-каменна болест след отстраняване на вече образувани камъни да направят известни промени в начина си на живот. „Пийте повече течности като приемате от 2,5 до 3 литра дневно на равномерни количества. Проследявайте какво количество урина отделяте за ден – не трябва да бъде по- малко от 2-2,5 литра, цвета на урината трябва да бъде светъл. Спазвайте балансиран хранителен режим с разнообразна храна и намалете количеството на приеманата сол“.
По случай световния ден за профилактика на бъбречните заболявания в ДКЦ „Софиямед“ ще консултира и водещият български уролог и настоящ народен представител в 43-тото Народно събрание доц. д-р Димитър Шишков. Урологът се присъедини към екипа на „Софиямед“ като консултант преди броени месеци. Доц. д-р
Шишков коментира, че ендоскопското и екстракорпоралното разбиване на камъни е вече рутинна практика у нас, а най-добрите резултати се постигат само при правилна преценка от компетентен уролог.
„Вече почти не оперираме по класическия начин камъните в бъбрека. Най-често лечението извършваме по минимално инвазивни начини: ендоскопски, лапароскопски, екстракорпорално и чрез перкутанна литолапаксия. Това позволява пациентите да се възстановят по-бързо.
Профилактиката на бъбречно – каменната болест включва: фамилна анамнеза, съобразяване с ендемичните райони в страната, прием на повече течности и по-малко сол”, уточнява урологът.
Доц. Шишков ще консултира пациенти безплатно на 18-ти и 25-ти март от 16:00 до 18:00ч. с предварително записване на тел. 0700 31 051!

Безплатни прегледи на бъбреците в ДКЦ „Софиямед”
Пациенти с камъни в бъбреците трябва да направят промени в начина си на живот

Коментари

Преминете на горе