Новини

Безплатна среща с уролог в Сандански за проблемите на простатата

Уролози дават разяснения в цялата страна за доброкачествената простатна хиперплазия и ползата от навременното й диагностициране и лечение

Безплатна среща с уролог в Сандански за проблемите на простатата.
Безплатна среща с уролог в Сандански за проблемите на простатата.

Напълно безплатна информационна среща за проблемите на простатата на граждани със специалист – уролог ще се състои в град Сандански тази седмица като част от Националната кампания за мъжко здраве „Отиди на преглед“. Тя  ще се проведе на 14 май, четвъртък, от 18:00 ч. в Пенсионерския клуб, до Община Сандански.
Срещата е отворена за всички граждани, които имат интерес и въпроси по темата. “Отиди на преглед” включва напълно безплатни образователни срещи в различни региони в България със специалисти-уролози, разясняващи какво е Доброкачествена хиперплазия на простатата, каква е ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им. Организатор е Българското урологично дружество със съдействието на ГлаксоСмитКлайн.
Кампанията стартира за втори път през февруари 2015, след успешно си първо издание през 2012 и 2013 година, когато бяха проведени повече от 100 срещи с уролози в различни населени места в цялата страна. Основна цел на инициативата е да насърчи мъжете над 50 години да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, и да посетят личния си лекар или специалист-уролог за компетентна помощ, а не да се опитват да се лекуват сами.
Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е доброкачествено заболяване на простатната жлеза. То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и се създава неудобството при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура причиняват оплакванията, съпровождащи заболяването. Честото ставане нощем, неудобството при излизането навън, ако се наложи да се ползва тоалетна – тези и още други неудобства се дължат именно на това състояние.
ДПХ се среща при мъже над 50-55-годишна възраст и затова е задължително всеки мъж да се консултира с уролог. Въпреки че според статистиката около 3/4 от мъжете в тази възраст имат уголемяване на простатата, само при малък брой от тях то се проявява с характерните болестни симптоми. Поради тази причина, както и заради притеснение от темата, много нисък процент от мъжете се интересуват от заболяването и са склонни да посетят своя личен лекар или специалист-уролог. Често съвсем неправилно се пристъпва към самостоятелно лечение, което може да облекчи симптомите, но не решава проблема.
Българското урологично дружество е основано през 1960 г. Основните му цели са да подпомага и развива урологията в България чрез стимулиране на научно-изследователската работа на своите членовете в областта на урологията, поддържане на високо ниво на професионална квалификация на уролозите, внедряване на най-новите световни постижения в урологията и популяризиране постиженията на българските уролози.

Общо
Безплатна среща с уролог в Сандански за проблемите на простатата
Заглавие
Безплатна среща с уролог в Сандански за проблемите на простатата
Описание
Уролози дават разяснения в цялата страна за доброкачествената простатна хиперплазия и ползата от навременното й диагностициране и лечение
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker