Новини

Безплатен сайт помага на пушачи да откажат цигарите

Дигиталната платформа iCoach дава съвети на всички официални езици в ЕС

 

Безплатен сайт помага на пушачи да откажат цигарите
Безплатен сайт помага на пушачи да откажат цигарите

„Екс пушачите са неудържими“ – под това мото се провежда тазгодишната кампания, свързана с Международния ден без тютюнев дим. Тя е инициирана от Европейската комисия и цели да поощри постиженията на бившите пушачи от цяла Европа, като в същото време даде кураж на хората, които не могат да се откажат от тютюна. У нас кампанията, стартирала в последния ден на октомври и продължаваща до 19-и ноември, минава под наслова «ЕКСпушач БГ» Кампанията, инициирана от Европейската комисия, предлага безплатна помощ за спиране на тютюнопушенето чрез iCoach, онлайн инструмент за отказване на цигарите, основан на задълбочени научни изследвания и клиничен опит на психолози и комуникационни експерти. До момента близо 400 000 мъже и жени от цяла Европа активно са потърсили подкрепа в борбата си с цигарите чрез регистрация в iCoach (www.exsmokers.eu).
Целта на акцията е да се обърне внимание на бившите пушачи и чрез успеха им да се подкрепят настоящите пушачи, че могат да се откажат от зависимостта си. Тази година Денят на Екс пушача се превърна в празник на всички екс пушачи в Европа, успели да се справят с това трудно предизвикателство. Екс пушачите са поканени да участват в едно ново предизвикателство „Екс пушачите са по блестящи“, като запалят своя „виртуален бенгалски огън”, и по този начин отпразнуват своя по-здравословен и без дим живот – bit.ly/1MXi9Xa https://www.exsmokers.eu/bg-bg/index.html.
Отказването от тютюнопушенето не е никак лесно. Ето защо тази кампания предлага едно изключително ефективно средство, с което да помогне на пушачите да оставят вредния навик. Това става с помощта на iCoach – безплатна дигитална платформа за подобряване на здравословното състояние чрез съвети, достъпна на всички официални езици в ЕС.

Тютюнопушенето е опасно за здравето
Тютюнопушенето е опасно за здравето

За разлика от други подобни средства, iCoach се фокусира и върху хората, които не желаят да спрат да пушат, както и върху онези, за които има голяма вероятност да започнат да пушат отново. Около 30 % от хората, които започват програмата, определят себе си като непушачи след период от 3 месеца на използване на платформата.
Отбелязването на „Деня на Екс-пушача” е събитие, което допринася за широка обществена дискусия по проблемите на тютюнопушенето, иновативните форми разработени в процеса на отказване от тютюневата зависимост и информираност на обществеността за вредите от употребата на тютюн.
Кампанията, която продължава до 19 ноември 2015 г. включва още провеждане на изследване за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи.
По повод 19 ноември, Международния ден без тютюн, Русенската здравна инспекция провежда информационнa кампания с насоченост към деца и млади хора. Партньори в кампанията са Община Русе, Инспекторатът по образование, Русенският университет, учебни заведения, БМЧК.
Програмата включва изнесена акция на Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене в Русенския университет. Студенти-пушачи от специалностите „Рехабилитация“ и „Кинезитерапия“, ще имат възможност да измерят с апаратура издишвания от тях въглероден монооксид и карбоксихемоглобин. С ученици от русенска професионална гимназия ще бъде проведена викторина, свързана с тютюнопушенето.

Валентина Караджова

Общо
Безплатен сайт помага на пушачи да откажат цигарите
Заглавие
Безплатен сайт помага на пушачи да откажат цигарите
Описание
Кампанията е инициирана от Европейската комисия и цели да поощри постиженията на бившите пушачи от цяла Европа
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker