Новини

Безплатен семинар по йога премина с голям интерес

Йогата учи на дисциплина и овладяване на тялото и дишането

Безплатен семинар по йога.
Безплатен семинар по йога се проведе в Русе.

Тази събота и неделя в Русе се проведе безплатен семинар по йога. В събитието, което беше със свободен вход, се включиха както хора с предишен опит, така и такива, които за първи път се сблъскват с йога. Семинарът беше част от едно 10- дневно събитие и от Третия национален йога фестивал, който се провежда под мотото „Мир и любов – необходимостта на настоящето и културата на бъдещето“.
Основната идея на йогата се намира в поетапното осъществяване на съзнателен контрол върху грубите и фини аспекти на човешкото същество. Действа добре върху здравето на човека. ВМST или „Движение за хармонично развитие на човека” провежда общо 4 фестивала, по един през всеки сезон и съобразени със слънцестоенето.
Какво представлява йогата? Тя е практическа наука, която дисциплинира тялото, ума, интелекта, емоциите и волята. Пътят на йога може да бъде разгледан като последователност от осем етапа. Винаги се тръгва от истинските морални принципи, минава се през дисциплината, овладява се физическото тяло и дишането. Хората, практикуващи йога имат възможността да обърнат сетивата си навътре, концентрацията става по-силна и по-лесно се медитира. Човек започва да вижда света около него по- разбираемо и неограничено, осъзнава собствения си неограничен потенциал и придобива ново качество на живот, лишено от ограничените модели на поведение и от страданието.
Движението организира йога в училища и детски градини. Заниманията включват физически и дихателни техники, както и практики за концентрация и релаксация. Много от имената на упражненията са взаимствани от животинския свят, което приковава вниманието на децата и буди интереса им. Така малчуганите се учат, докато се забавляват.

Движението организира йога в училища и детски градини.
Движението организира йога в училища и детски градини.

Други интересни занимания са изработването на фигури и декорации като квилинг и оригами. След като децата изработят своите произведения от хартия с помощта на преподавателя, могат да си играят с тях.
Когато обучението е съсредоточено върху по-големи деца, се набляга на придобиване на техника при изработването на сложни фигури, както и на експериментиране с различни творчески подходи. Периодично се организират и изложби с най-успешните творби.
BMST също разработва и предлага програми за тиймбилдинг. Всяка една от тях се конфигурира според индивидуалните желания на клиента, като може да включва един определен или повече от следните методи: Йога, Ци Гун, Бойни изкуства, Изкуства, Лечебни методи, Логически игри, Екстремни спортове, Спортове, Работа със словото.
Тези програми се разделят на леки (вътрешни) и приключенски (на открито). Първите обикновено биват провеждани в зала и при тях тренировките са насочени най-вече към мисълта и логиката. По време на заниманията се прави оценка на представянето със задълбочени поведенчески анализи. Включват се и ролеви игри на закрито. При тях участниците са поставени или в несвойствени за тях роли или в обичайната им роля, в зависимост от това дали целта е усъвършенстване на уменията им или опознаване проблематиката на другата страна.
Вторият вид програми са свързани със значително по-голяма физическа активност и силни преживявания сред природата. Участниците се поставят в най-различни ситуации, в които те са взаимно зависими и трябва да разчитат един на друг. Именно така те изграждат отношения на доверие и работата им става по-ползотворна.
BMST провеждат занимания по Интегрална Йога в Русе и София като са създадени профилирани групи за възрастни, деца, бременни и родители с деца. Също така се правят редовни семинари и лагери с учители от страната и чужбина с цел задълбочаване и по-бърз напредък.

Безплатен семинар по йога премина с голям интерес
Основната идея на йогата се намира в поетапното осъществяване на съзнателен контрол върху грубите и фини аспекти на човешкото същество.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker