НовиниОт природата

„Френски парадокс” или как да имаме дълголетието на французите ?

Консумирайки вино също можем да си набавим всичко необходимо за организма

Проф. Здравко Райков пише за "френския парадокс" в своята книга "Вино за здраве".
Проф. Здравко Райков пише за „френския парадокс“ в своята книга „Вино за здраве“.

Знаете ли какво е „Френски парадокс”? Така преди години учени характеризират дълголетието при французите, които консумират много и редовно червено вино. Установено е, че изпиват средно по около 117 литра вино годишно на човек и страдат най-малко от сърдечни заболявания.
А защо „парадокс” все пак ще се запитате? Това е така, защото всекидневното им поведение противоречи на повечето медицински представи за здравословен начин на живот. Французите обичат да си угаждат. Те консумират храни, които са богати на калории, с много наситени мазнини. Тяхното меню включва тлъсти и пикантни ястия, домашно приготвени и богати на мазнини деликатеси от гъши дроб, сирена като бри и камембер, които съдържат много холестерол, но и са висококалорични също така.
И ето тук идва голямата мистерия. Французите умират три пъти по-рядко от сърдечно-съдови заболявания от англичаните, ирландците или американците. Това споделя в своята книга „Вино за здраве” социологът проф. Здравко Райков, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”.
През 90-те години на миналия век СЗО осъществява специално проучване с кодовото наименование „Моника”. След редица изследвания в продължение на няколко години мистерията все пак е разгадана. Експертите от най-реномираната организация в света достигат до извода, че освен начина на хранене, тук ключът е в редовното и умерено пиене на истинско червено вино от грозде.
Виното е напитка богата на минерални вещества – 2 -3 грама на литър. За да поддържа човек добро здраве особено ценни за него са микроелементите, които могат да се открият там – химични елементи, необходими за растежа, развитието и физиологията на организма. Според експертите броят им е 24. Има много йод, желязо, кобалт, манган, мед, молибден, цинк, флуор, ванадий, титан и др.

Червеното вино е по-богато на фенолни антиоксиданти дори от морковите, ябълките и доматите.
Червеното вино е по-богато на фенолни антиоксиданти дори от морковите, ябълките и доматите.

Консумирайки вино също можем да си набавим витамини, защото в него се съдържат почти всички, от които се нуждае нашият организъм. Количествата не са големи, но ще е грешка ако бъдат пренебрегнати. Виното притежава свойството да ни осигурява тяхното взаимозасилващо действие.
Различни анализи показват, че нискоалкохолните напитки са източници на витамини от група B. Тяхната роля е много важна за асимилирането на храните, носители на енергия за нашия организъм, при профилактика на артеросклероза и при обмяната на веществата.
Интересно е, че витамин С почти не се съдържа във виното, защото той винаги се разрушава при приготвянето му, но затова пък има много витамин Р, помагащ на организма да усвоява и натрупва аскорбинова киселина. В 200 мл. червено вино се съдържа дневната доза от витамин Р на един човек. Лекува кървящи венци, предпазва от инфекции, укрепва стените на капилярите.
Освен витамини, в напитките се съдържат и антиоксиданти. По този показател червеното вино е с най-високи стойности.
В различни количества виното съдържа и захари. В сухите вина то е от 0,07 до 0,4 на сто, като съдържанието на фруктози и 0,1 -2, а на глюкоза – 0,2 – 0,8 на сто. Те носят енергия, необходима за нормалното поведение на всяка клетка.
Във виното има и органични киселини. Те са повече от 50. Винената киселина се явява като своеобразаен стабилизатор на витамин С и е много важна за окислително- редукционните процеси. Лимонената е съставна част от кръвта, млечната пък подхранва тъканите, янтарната киселина стимулира дихателните процеси при човека.
Интересно е, че във виното има и пектин, който подобрява функцията на дебелото черво, улеснява движенията на червата, съсирва кръвта, намалява увеличените нива на „лошия” холестерол. Червеното вино е по-богато на фенолни антиоксиданти дори от морковите, ябълките и доматите. Те са полезни с това, че намаляват риска от диабет, заздравяват костите и повишават добрия холестерол.
Тъй като виното е силно калорично то ни дава много енергия. В един литър сухо вино има около 700 калории. Но има и марки, които притежават калоричност дори до 1500 ккал на литър. То повишава защитните сили на нашия организъм.
Виното и най-вече червеното е богато на антиоксиданта – флавоноид. Това са веществата, които се свързват със свободните радикали, предпазва от повреда клетките и не допускат образуването на вещества, които пораждат артеросклероза и туморни образувания.
И накрая, виното помага за по-бързото разграждане на мазнините, белтъчините и другите хранителни вещества.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker