МедицинатаНовини

Френският пациент с изкуствено сърце издържа 75 дни

Хиляди умират всяка година, докато чакат за донор

Френският пациент с изкуствено сърце издържа 75 дни.
Френският пациент с изкуствено сърце издържа 75 дни.

75 дни след като беше присъдено първото изкуствено сърце, пациентът почина. 76-годишният мъж е спрял да диша в неделя, съобщават лекарите от болницата „Жорж Помпаду” в Париж.
Причината за смъртта му на този етап още не е ясна. Когато докторите присаждат устройството, човекът страда от терминална сърдечна недостатъчност, което означава, че във всеки един момент той е на прага на смъртта, защото сърцето му не може да изпомпва достатъчно кръв, за да поддържа тялото. Смятало се е, че му остават няколко седмици и дори само няколко дни живот.
Изкуственото сърце, създадено от френската компания „Карма”, е предназначено да замени истинското в продължение на около пет години. Имплантът се поставя в гръдния кош и тежи около три пъти повече отколкото истинско сърце. Той имитира сърдечните мускулни контракции и съдържа сензори, които го адаптират към притока на кръв. Изкуственото сърце се захранва от външни, подходящи за носене литиево-йонни батерии.
Вътре в сърцето, са поставени части от говежди тъкани вместо синтетични материали, като например пластмаса, която може да предизвика образуването на кръвни съсиреци. Изкуственото сърце има за цел да помогне на хилядите пациенти, които умират всяка година, докато чакат донор. „Карма” желае да отдаде почит на смелостта и пионерската роля на този пациент и неговото семейство, както и на медицинския екип“, това заяви говорителката на компанията след смъртта на пациента. Тя подчерта, че е рано да се правят каквито и да било заключения относно изкуственото сърце.
Трима пациенти във Франция с терминална сърдечна недостатъчност са в очакване да получат устройството. Клиничното изпитание ще се счита за успешно, ако пациентите оцелеят с импланта за един месец.
Ако тестът е успешен, „Карма” заявява, че ще се довери устройството да бъде поставено на около 20 пациенти с по-лека форма на сърдечна недостатъчност. „Лекарите са пряко ангажирани в следоперативната грижа и желаят да подчертаят стойността на поуките от това първо клинично изпитание, по отношение на избора на пациента, наблюдението му, за предотвратяване на трудностите в процеса на лечението“ – се казва в изявление на болницата.
От болницата допълват, че ще бъде необходимо да бъде извършен по-задълбочен анализ на медицинските и техническите данни, събрани от наблюдението на първия пациент с изкуствен сърдечен имплант.
„Карма” смята, че около 100 000 пациенти в САЩ и Европа могат да се възползват от изкуственото им сърце. Това е пазар на стойност над 16 милиарда евро.
Сред конкурентите на „Карма” за изкуствени сърдечни импланти са частните фирми SynCardia Systems и Abiomed, и двете от САЩ.
Изкуственото сърце на SynCardia е единственото одобрено в Съединените щати и Европейския съюз и е било имплантирано на повече от 1 200 пациенти, за да ги държи в очакване на сърце от донор. Най-дълго време пациент е живял с устройството малко под четири години преди да бъде извършена трансплантация.
Сърцето на „Карма” обаче е предназначено да служи не като мост към трансплантация, а като постоянен имплант, който да удължи живота на неизлечимо болни пациенти, за които не могат да се намерят реални органи, като цяло, защото те са твърде възрастни, а донорите – твърде оскъдни.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker