Новини

От 1 юли Здравната каса ще плаща за радиохирургия

Досега този метод на лъчелечение се извършваше само в чужбина

От 1 юли Здравната каса ще плаща за радиохирургия.
От 1 юли Здравната каса ще плаща за радиохирургия.

Българските пациенти вече ще могат да ползват и у нас радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания и роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания без да плащат. От 1 юли тези дейности ще се поемат изцяло от Националната здравноосигурителна каса.
Досега лъчелечението чрез радиохирургия или роботизирана радиохирургия се извършваше в чужбина, като процедурите се заплащаха от бюджета на Министерството на здравеопазването. Всички заявления от пациенти за финансиране на радиохирургия, подадени в здравното ведомство след 1 юли 2015 г., ще бъдат изпращани в НЗОК, посочват от здравното ведомство.
За възможностите за извършване на такива дейности от българските лечебни заведения за болнична помощ, сключили договор с Националната здравноосигурителна каса, информация може да бъде получена от здравноосигурителната институция.
При невъзможност за своевременно осъществяване на радиохирургия и на роботизирана хирургия на нуждаещите се в България, здравноосигурените пациенти ще могат да се лекуват с тези модерни методи в други страни на ЕС и лечението им ще се заплаща също от Здравната каса по реда на Наредба №14 от 2007 г.
Радиохирургията е метод, при който с висока доза радиация и с изключителна прецизност могат да бъдат унищожавани доброкачествени и злокачествени тумори и метастази. Методът се предпочита при мозъчни тумори, тумори на шията и други труднодостъпни места, тъй като дава много по-големи шансове раковите клетки да се унищожат, без да се засегнат здравите. При този начин на радиолъчение в туморните клетки настъпват такива изменения, че резултатът се доближава до конвенционалната хирургия, откъдето идва и наименованието „радиохирургия”.

Общо
От 1 юли Здравната каса ще плаща за радиохирургия
Заглавие
От 1 юли Здравната каса ще плаща за радиохирургия
Описание
Досега този метод на лъчелечение се извършваше само в чужбина
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker