Начало - Новини - Да изпълним ли писмото до Дядо Коледа?

Да изпълним ли писмото до Дядо Коледа?

Дали да изпълним писмото до Дядо Коледа?

Дали да изпълним писмото до Дядо Коледа?

Да изпълним ли писмото до Дядо Коледа? Нашите родители, баби и дядовци в детството си не са пишели безкрайни списъци с подаръци, които Дядо Мраз (Дядо Коледа) да им донесе.

Но тогава не е имало и изкусителни реклами по телевизията.
Въпреки това празникът е бил прекрасен. Днешните деца, объркани пред купищата пакети под елхата, не знаят кой от тях първо да разопаковат. Защото дори да не нямат добри финансови възможности, мама и татко винаги успяват да отделят пари, за да зарадват любимото си същество.
Грешка на родите ли е, че в празничната нощ отрупват децата си с толкова много и най-различни подаръци? Не непременно.
Детето се разглезва само когато постоянно е засипвано с тях, защото това го лишава от възможността да помечтае известно време за най-жадувания от него подарък.
Но дали родителите умеят да откликват на желанията на децата си?
Нека да разгледаме няколко ситуации.

Мартин иска ролери и плейстейшън. Трябва ли да ги получи?

Ако можете да си позволите да поднесете на детето си и двете неща, няма проблем. Ако обаче сте затруднени финансово, обяснете му, че Дядо Коледа не е милиардер и затова се налага момчето да си избере само един подарък. Можете също да му предложите да го получи след 25-и, ако взимате заплата в края на месеца. Обяснете му, че добрият старец е затрупан с поръчки и може би няма да успее да посети всички деца само в коледната нощ.

Таня иска Барби, а тя има около 15 вида от нея.

Ако дъщеря ви наистина мечтае за нова Барби, доставете й това удоволствие. Контактът с куклите помага на детето ви да изгради своята самоличност. По-добре е момиченцето ви да си пада по куклата Барби, когато е на шестгодишна възраст, а не когато стане на 20.

Петко иска пистолет или автомат, но това е в противоречие с възпитателните ви принципи

Дали да му го поднесете? Ако подобен род играчки ви карат да настръхвате, споделете задръжките си с вашия син. Важно е детето ви предварително да знае становището ви по въпроса, за да не остане разочаровано в празничната нощ. Но имайте предвид, че независимо дали има или няма пушки и пистолети, хлапето ви понякога ще проявява склонност към агресия, защото тя често е свързана с инстинкта за самосъхранение, а то не може да избяга от него.
Не му купувате играчки оръжия? Добре, но не забравяйте, че детското въображение е безгранично. Всяка вещ може да бъде превърната в базука – линията за чертане, пръчката…

Виждате плюшено мече, което много ви харесва. Но детето ви си е поръчало друго за Коледа

Купете му го, но знайте, че го правите, за да доставите удоволствие на себе си. Хлапето ви няма да се зарадва. Не очаквайте да изпадне във възторг и не го заставяйте да си играе с нея. Същото е и с образователните игри, които не си е поръчало.
Примирете с мисълта, че ще отлежавай шкафа, освен ако не намерите време да играете заедно. И забравяйте, обаче да поставите под елхата и един от подаръците, които детето желае да получи от Дядо Коледа.

Рени и Дани са сестри. Трябва ли и на двете да се поднесат еднакви подаръци?

Ако двете деца имат различни интереси, защо трябва да им поднасяте едно и също нещо? Поднесете им, ако можете да си го позволите, това, което са си избрали. Ако пък имате проблеми със средствата, тази година Дядо Коледа може да бъде по-щедър към Рени, а следващата – към Дани. Ако Рени се нуждае от компютър, защото образованието й го изисква, обяснете на Дани, че тя ще получи колелото на мечтите си догодина. Или обратното… Това все пак са поносими за семейния бюджет подаръци. Ако обаче и двете сестри поискат „евентуално“ яхта като на Роман Абрамович, мислете му :)!
Истината е, че когато детето е предварително известено за ситуацията, то по-благосклонно приема неравенството и по-лесно разбира причините за това.

Коледа е прекрасен празник за децата, защото получават подарък, без от тях да се изисква нещо в замяна. Тогава им се прощават и слабите оценки, и лошото поведение, и всякакви пакости или капризи.
Има обаче богати родители, които със или без повод отрупват децата си с подаръци – сякаш се опитват да компенсират липсата на достатъчно време за тях. Така те си купуват детската благосклонност.
Други пък го правят, водени от желанието да осигурят на малчуганите по-пълноценно и радостно детство, особено ако самите те като малки не са получавали достатъчно подаръци. „Детето ми ще има всичко, което аз някога не съм имал/а.“
Тези родители обаче трябва да са наясно, че така доставят удоволствие повече на себе си, отколкото на детето си.

Източник:
http://semeistvo.rozali.com/mama/p123.html

Да изпълним ли писмото до Дядо Коледа?
Писмата на малчуганите, а и на по-големите, до Дядо Коледа са готови отдавна. Те ги знаят наизуст, но дали трябва да получат всичко което желаят?
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе