Начало - Новини - „Игрите на нашето детство “ – един добър начин за хармонично развитие на детето

„Игрите на нашето детство “ – един добър начин за хармонично развитие на детето

Книгата на проф. Кирил Аладжов разказва за ползите от уличните спортни игри

„Игрите на нашето детство“ – така се нарича най-новата книга на проф. Кирил Аладжов, доктор на педагогическите науки.

„Игрите на нашето детство “ – така се нарича най-новата книга на проф. Кирил Аладжов, доктор на педагогическите науки.

„Игрите на нашето детство“ – така се нарича най-новата книга на проф. Кирил Аладжов, доктор на педагогическите науки, майстор по лека атлетика и шампион на България в тройния скок в миналото.
Известният специалист по физическа и лечебно-възстановителна подготовка създава тази книга, защото е обезпокоен от физическото и психическо развитие на българските деца и младежи през последните 20 години. Целта на книга му е да изтъкне ролята на движението за правилното развитие на децата и за тяхната успешна социализация. В нея той „възкресява“ старите улични игри от времето на 60-те и 80-те години, когато компютрите не бяха навлезли тъй широко в битието ни и младите прекарваха свободното си време навън.
Професорът твърди, че тези стари спортни игри развиват не само физически здрави деца, но и помагат за много за тяхната социализация, за натрупване на полезен опит в общуването. Игрите са поле, където те се изявяват, надхитрят, надбягват, изявяват лидерски качества, обяснява специалистът. Той твърди, че когато те са били на мода, по-малко младежи са имали гръбначни изкривявания и плоскостъпие, проблеми, които днес са масово разпространени – около 50-60 % от младежите страдат от такива увреждания. Неговият съвет към родителите е запознаят децата си тези стари игри и да насърчават общуването им с природата. В книжката те могат да намерят и правилата.
Проф. Аладжов не е нито първият, нито единственият, който отбелязва вредата от прекомерното използване на електронните устройства. Той обаче дава добра рецепта, която може да формира двигателна култура у децата и да ги предпази от ранното пристрастяване към компютъра и негативните последствия.
Науката вече е доказала, че компютрите освен че застрашават зрението и стойката на малчуганите, предразполагат и към развитие на психическа зависимост, нервно поведение, а в определени случаи към агресия или апатия. Разбира се, има и изследвания, които доказват, че компютърът помага на интелектуалното развитие. Въпросът е във времето, което детето прекарва с него. Впрочем, учени са категорични и за това, че спортът помага не само за правилното физическо, но и за умственото развитие.
Според една друга книга на проф. Аладжов – „Пази си здравето на младини, за да си добре на старини“, тайната на доброто здраве и дълголетие е балансът между хранене, движение, почивка, натоварване и общуване с природата. Самият автор вече е на 70 години, но те по нищо не му личат, защото очевидно спазва рецептата, която дава на своите читатели.

„Игрите на нашето детство“ – един добър начин за хармонично развитие на детето
Книгата на проф. Кирил Аладжов разказва за ползите от уличните спортни игри.

Коментари

Преминете на горе