НовиниОт природата

Жабурене с олио за детоксикация и подмладяване

Жабурене с олио е лесна процедура за домашни условия
Жабурене с олио е лесна процедура за домашни условия

Жабуренето с олио е древен метод от Аюрведа за детоксикация и подмладяване. Това е лесна всекидневна практика със забележителен резултат.

За да приложим процедурата жабурене с олио, трябва най-напред да изберем вида нерафинирано висококачествено олио. Приемаме го, подобно на начина, по който използваме водата за уста. Може да е кокосово масло или шарлан. Процедурата отнема от 5 до 20 минути. В процеса се привличат и отстраняват бактерии, токсини и паразити, които живеят в устата или лимфната ни система, отстраняват се задръствания и слуз от гърлото, освобождават се синусите. С помощта на слюнката, тези нежелани гости се свързват с маслото, готови да бъдат унищожени. Извличането помага за реминерализацията на зъбите и заздравяването на венците с основното почистване на тази област.

За да започнем, слагаме половин до 1 пълна лъжица олио в устата, ако е студено, оставяме олиото да се разтопи. След това започваме да натискаме, завъртаме и издърпваме олиото между зъбите, около венците и му позволяваме да докосне всяка част от устата, без гърлото. Не искаме олиото да влезе в контакт с гърлото, защото вече носи частично токсичен материал. Не правим гаргара!

Кокосовото масло или шарлана са подходящи за жабуренето
Кокосовото масло или шарлана са подходящи за жабуренето

Забавлявайте се! Можете да си тананикате позната песен или да практикувате дълбоко дишане през носа. Може да го превърнете в съкровен ритуал. Наслаждавайте се на усещането за прочистване и релаксация.

След като времето за жабурене отмине, изплюйте в кофата или тоалетната, никога в мивката – олиото може да запуши канала ви. След това изплакнете устата с чиста вода два или три пъти. И накрая изпийте чаша вода и се отпуснете. Ще се почувствате освежени и подмладени.

Защо жабурене с масло?
Популярна причина е облекчението на задръстените синуси и гърло. Невероятно е, колко бърз е ефекта! В работата ни с хора с хронични проблеми със синусите, само след еднократно жабурене те изпитват такова облекчение, както с нищо друго. Състоянието им бързо се подобрява.

Освен че заздравява венците, зъбите стават по-бели. Тази практика при някои хора оказва и благотворно влияние върху кожата, изчиства я и я прави сияйна. Жабуренето с масло може да се окаже и ползотворно за хора с проблемна кожа, включително и с псориазис и е чудесно за всеки, който иска да се детоксикира и да започне да полага грижи за своята имунна система.

Жабуренето може да се прави по всяко време на деня, но за по-цялостна детоксикация е добре да се прави сутрин, преди да сме пили вода и да сме закусили. Ако не можете да вместите процедурата в графика си, можете да я правите, докато сте под душа. Така няма да броите минутките.

Приятно жабурене!

По материали от: Morgan Potts/ Mind Body Green

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker