Начало - Медицината - Генетичен скрининг дава по-голям шанс за бебе в епруветка

Генетичен скрининг дава по-голям шанс за бебе в епруветка

15 процента от двойките по цял свят страдат от безплодие

Ин витро процедурата включва оплождането на яйцеклетката на жената от сперматозоида на мъжа в лабораторни условия и прехвърлянето на ембриона в утробата на майката.

Ин витро процедурата включва оплождането на яйцеклетката на жената от сперматозоида на мъжа в лабораторни условия и прехвърлянето на ембриона в утробата на майката.

Картографиране на генетичния код на оплодените яйцеклетки може да удвои скоростта на успеха на ин витро зачеването, твърдят изследователи. Новият скрининг метод за откриване на здрави ембриони може да повиши успеха на ин витро оплождането до 60 или повече процента според екип от учени на Пекинския университет и университета в Харвард. Той дава надежда на по-възрастните жени.
Ин витро процедурата включва оплождането на яйцеклетката на жената от сперматозоида на мъжа в лабораторни условия и прехвърлянето на ембриона в утробата на майката. Различни скринингови процедури дават възможност процесът на стане по-ефективен, като се изберат най-здравите яйцеклетки за имплатиране. Тези подходи често включват премахване на клетки от растящия ембрион и е възможно да не се хванат всички генетични проблеми.
Новият метод, изучаващ 70 оплодени яйцеклетки от доброволни донори, се основава на премахването на фрагменти от клетки, известни като полярни тела, от началото на развитието на ембриона и анализирането на техния пълен генетичен код.
Водещият изследовател Джи Киао от болницата към Пекинския университет, заявява: „Теоретично, ако този метод работи перфектно, ще бъдем в състояние да удвоим скоростта на успех на технологията на бебетата в епруветка от 30 до 60 или дори повече процента.“
Техниката позволява ДНК, внесена от майката към нарастващия ембрион, да бъде проучена за генетични аномалии, които могат да доведат до провала на ин витрото, до спонтанен аборт или генетични проблеми при детето, казва изследователят Съни Ксеи от университета в Харвард. Това ще бъде от полза за повечето жени с повтарящи се провали на изкуствено оплождане и може да подобри степента на успех при лечение на безплодие, особено при по-възрастни жени, заявява още той и подчертава, че клиничните изпитвания вече са започнали.
Въпреки това британският експерт призова да се гледа на тази техника с повишено внимание. Д- р Джейкъб Халаф, консултант по репродуктивната медицина и хирургия в звеното по асистирана репродукция в болницата „Гай” в Лондон, заявява пред BBC News, че скринингът е привлекателен метод на теория, но на практика все още нищо не е доказано. Безплодието засяга до 15 % от двойките по целия свят и затова мнозина се обръщат към ин витрото, за да имат дете.

Коментари

Преминете на горе