Начало - Медицината - Бебе гигант проплака в „Майчин дом”

Бебе гигант проплака в „Майчин дом”

бебе гигант

Големите бебета са застрашени от гестационен диабет

Бебе гигант с тегло 5.8 кг и ръст от 55 см проплака в столичната АГ болница „Майчин дом”. Новороденото обаче не е единственото с „наднормено” тегло, дошло на бял свят през този месец. През октомври в актовата книга на Родилно отделение е записано бебе с тегло 5.4 кг.„От началото на годината, бебетата с тегло над 4500 гр. са 23”, посочи изп. директор на „Майчин дом” проф. Виктор Златков.

Тези резултати съвсем не радват акушер-гинеколозите. „Възможна причина да се роди дете с тегло на 4 кг. е гестационен диабет при майката, индуциран по време на бременността”, обясни доц. Виолета Димитрова, началник на Клиниката по Фетална медицина.

Раждането на такива бебета би следвало да бъде чрез Цезарово сечение, защото те са с по-широк раменен пояс и коремче и съществува опасност да се „заклещят” при вагинално раждане. Ако раждането е по нормален механизъм, това води след себе си вероятност от травмиране на раменната кост или увреждане на нервните влакна.

„Здравето на майката през бременността е пряко свързано със здравето и качеството на живот на нейното дете в последствие”, обобщи доц. Димитрова.

Още за бебетата гиганти можете да прочетете тук –   http://www.zdravedae.com/news/big-baby-boom-supersize-deliveries-2.aquasource

Коментари

Преминете на горе