МедицинатаНовини

Хирудотерапия или как да се лекуваме с пиявици

Около 15 са тези, които се използват за лечение

Хирудотерапия - лечение с пиявици.
Хирудотерапия – лечение с пиявици.

Когато традиционната медицина не помага, има други алтернативни  терапeвтични методи, които са с доказан ефект върху човешкото здраве. Един такъв доста странен, но ефикасен метод са …  пиявиците. Тяхното използване за лечение се нарича хирудотерапия. На пръв поглед изглежда неприятно, може би малко страшно и определено непривлекателно, но тези същества могат да помогнат при лечението на голям брой заболявания, където фармакологията не може да окаже съдействие.
Известни са повече от 600 вида пиявици, но само около 15 са тези, които в действителност се използват при лечението на пациенти. Те се подготвят в специална среда за отглеждане на медицински пиявици.
Терапията с пиявици съществува още от древни времена. При лечението на артрит и други ставни заболявания тя е често използвана. Страхотен ефект оказва върху пациенти, страдащи от артериални и венозни заболявания, бронхит и бронхиална астма, дори при такива, които са болни от пневмония. Хора, които страдат от хепатит, стомашни язви, панкреатит, също могат да използват тези малки хлъзгави животинки, за да си помогнат. Пиявиците облекчават и различни кожни проблеми като псориазис, херпес, екзема. Имат голям успех при лечението на глаукома.
Тези интересни „лечители” могат да се поставят на различни место по тялото или лицето на пациента. Слюнката им съдържа ензими и съединения, които действат противовъзпалително. Те сами намират биоактивните точки в тялото. А след като се прикрепят към кожата на пациента, пиявиците започват да смучат кръв. Първото усещане не е приятно, но болката все пак е търпима. Слюнката, която използват навлиза в кръвта и точно тя лекува. Засмукването на пиявиците позволява на кръвта да се движи свободно през кръвоносните съдове. Така се премахват образувалите се съсиреци, което пък предотвратява тяхното достигане до определени части на тялото, и в същото време крие голям риск да бъде запушена вена или артерия.
Мненията на пациенти, които страдат от болки и възпаления, но са преминали през такова лечение, са, че чувстват лекота само няколко минути, след като пиявиците са започнали да вършат своята магия. И тук тяхната слюнка играе важна роля, защото има противовъзпалителен и упойващ ефект.
Лечението с тези малки и интересни животинки може да нормализира кръвното налягане, да намали риска от появата на инсулт и сърдечни болести. Безспорно е доказано, че хирудотерапията подобрява кръвообръщението и по този начин раните зарастват по-бързо. Любопитно е, че пиявиците могат да повишат и имунитета. След като се нахрани, пиявицата сама пада от кожата.
Важно е да се знае, че пиявици, поставяни на един пациент след това не се използват при други пациенти.
За да е траен ефектът, трябва да се проведе курс на лечение от един до два месеца. Използва се по една пиявица на килограм тегло и до края на курса те трябва да се изразходват, като се поставят от една до десет на сеанс с почивка от пет до седем дни между сеансите. При хората с високо кръвно налягане се поставят по 10 на сеанс.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker