Новини

Гладните диети при жените водят до камъни в жлъчния мехур

Лекарите съветват: При чести жлъчни кризи, най-добре се оперирайте

Камъните в жлъчния мехур най-често се образуват в резултат на утаяване на холестерола.
Обикновено дамите „Рубенсов тип” по-често страдат от това заболяване, но напоследък то се наблюдава все по-често при слаби жени, които спазват гладни диети.

При жените камъни в жлъчния мехур се появяват повече от 2 пъти по-често, отколкото при мъжете. Причината са хормонални проблеми, вкл. бременност, по време на която често се нарушава изтичането на жлъчния сок от жлъчния мехур. Обикновено дамите „Рубенсов тип” по-често страдат от това заболяване, но напоследък то се наблюдава все по-често при слаби жени, които спазват гладни диети.

След 40 години рискът се увеличава. И ако жената не се храни редовно, проблемите са почти гарантирани: защото жлъчният сок секретира в отговор на приема на храна, така че нарушаването на диетата води до задържане на жлъчния сок в жлъчния мехур, което допринася за образуването на камъни. Съвременната мания сред момичетата и младите жени да пазят тежки диети с гладуване, обикновено води до жлъчнокаменна болест. Затова през последните години лекарите, и у нас, и в чужбина, наблюдават холелитиаза дори при слаби и млади жени. Когато пропускат хранения, жлъчният сок се задържа и това води до образуване на камъни.


Заседналият начин на живот и нервното напрежение също влияят негативно. Диабетът е друг сериозен рисков фактор.
Камъните в жлъчния мехур най-често се образуват в резултат на утаяване на холестерола (по-рядко – жлъчен пигмент, билирубин или калций). Следователно, изобилието от богати на холестерол храни в диетата също е рисков фактор. Шоколадовите и мазни храни могат лесно да предизвикат атака.
Ако сте нямали проблеми до момента, а камъните в жлъчката са открити случайно при ултразвуково изследване, то няма защо да бързате с отстраняване на жлъчката. Но ако имате повече от една криза, е добре да се пристъпи към отстраняване на жлъчката, тъй като всеки пристъп е стрес за организма, съответно води до нарушения в други органи, особено в панкреаса. Според лекарите, ако жлъчният мехур бъде отстранен навреме, то организмът ще се приучи да функционира без него, без да ви създава сериозни проблеми. Златният стандарт в медицината е лапароскопската операция, която е щадяща и след която следва бързо възстановяване на организма.
След отстраняване на жлъчния мехур тялото се нуждае от време, за да се приспособи към новите условия. За това е нужно да спазвате диета. През първите две седмици всички ястия трябва да бъдат варени, печени или на пара, за предпочитане пюрирани. След това трябва да се премине към обичайната диета за заболявания на жлъчния мехур и черния дроб: не трябва да се консумират никакви пикантни, кисели храни, животинските мазнини трябва да са сведени до минимум. Няколко месеца след операцията, менюто може постепенно да се разширява и след това напълно да преминете към нормална диета.

Общо
Гладните диети при жените водят до камъни в жлъчния мехур
Заглавие
Гладните диети при жените водят до камъни в жлъчния мехур
Описание
Лекарите съветват: При чести жлъчни кризи, най-добре се оперирайте.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker