Новини

Стъклена църква е една от четирите най-велики сгради на 20-ти век

Стъклена църква в Арканзас
Стъклена църква в Арканзас

Като изваяна от ръката на Бог. Стъклена църква в горите на Арканзас. Построена е през 1980-та година и е призната за една от архитектурните забележителности на Съединените щати. Така Биляна Бонева, автор в предаването „Зелена светлина – на фокус“ по БНТ описва едно от архитектурните чудеса на 20-и век.
По думите й Торнкраун се появава случайно. По желание на пенсиониран учител. Преди това той твърдял, че не е набожен. Като такъв го помнел и местният пастор. Джим Рийд рядко влизал в църква и никога не се молел.
След като се пенсионирал, купил парцел земя в гората, за да си построи къща, в която да изживее старостта си. Но гледката била невероятна. Учителят решил, че не трябва да я пази само за себе си и че е хубаво на това място да идват и други хора. Така Джим Рийд решил да построи стъклена църква, в която да се отправят молитви и от която да може да се наблюдава величествената природа, става ясно от предаването „Зелена светлина“.

Стъклената църква отвътре
Стъклената църква отвътре

Църквата е изградена от дърво и стоманени рамки. Проектът е дело на архитекта Фей Джонс. Пенсионираният учител твърди, че Бог го направлявал през цялото време и му показвал верния път. Когато църквата била вдигната до половина, парите на Рийд свършили. Тогава близките му го видели за първи път да се моли, коленичил пред олтара. Разочарованието за някогашния учител било голямо, той решил да зареже всичко, обещал си, че ще си тръгне и никога повече няма да се върне на това място.
Но после се замислил защо Бог му дал тази идея, защо го накарал да мечтае за нещо, което не може да изпълни. Нататък историята продължава като в притчите. Липсата на пари се оказала изпитанието, пред което бил изправен Рийд. След дни на колебание, той все пак решил да продължи. Тогава получил и пари от благодетел. И стъклената църква била завършена.
Архитектът Фей Джонс е ученик на известния Франк Лойд Райт. Стъклената църква, която той построява, влиза в списъка на Американския институт на архитектите като една от четирите най-велики сгради на 20-ти век. И макар че е построена в период, когато все още не се говореше за устойчиво строителство, църквата напълно отговаря на съвременните критерии за устойчивост.
Дали Бог е направлявал ръката на Джонс.. Със сигурност, твърдял пенсионираният учител от Арканзас. Вече близо 40 години – църквата, която сякаш е вписана в гората, посреща вярващи, които отправят молитви и търсят единение с природата.

Общо
Стъклена църква е една от четирите най-велики сгради на 20-ти век
Заглавие
Стъклена църква е една от четирите най-велики сгради на 20-ти век
Описание
Като изваяна от ръката на Бог. Стъклена църква в горите на Арканзас.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker