Новини

Глобална седмица за безопасност на движението

Логото на кампанията е “Спаси живота на децата”

„Спаси живота на децата“ е официалното лого на Третата глобална седмица на ООН за пътна безопасност през месец май тази година.
„Спаси живота на децата“ е официалното лого на Третата глобална седмица на ООН за безопасност на движението през месец май тази година.

Всеки ден повече от 500 деца губят живота си от пътнотранспортни произшествия в световен мащаб. Десетки хиляди са ранени. „Спаси живота на децата“ е официалното лого на Третата глобална седмица на ООН за  безопасност на движението през месец май тази година.
В тази връзка ООН разпространи „Декларация на децата за безопасност на движението по пътищата“, в която те изразяват своите мисли и страхове за движението по пътищата. Тя е призив към световните лидери да включат в плановете за устойчиво развитие като основна цел намаляването на жертвите от пътнотранспортните произшествия в световен мащаб, така че навсякъде по света децата да се движат по-безопасно.
В България ежегодно над 1000 деца стават жертва на пътнотранспортни произшествия. Загиват и получават наранявания като пешеходци, пътници в автомобилите, водачи на велосипеди, мотопеди, мотоциклети и автомобили. Над 30 губят живота си, а повече от 100 остават с трайни увреждания.
За периода 2011-2014 г. в резултат на пътнотранспортни произшествия са загинали 114 деца и 4 346 са получили различни наранявания, голяма част от които са останали с трайни увреждания за цял живот.
Над 67% от загиналите деца и 45 % от ранените при катастрофи са били пътници в и на превозното средство. Над 90% от загиналите деца като пътници и близо 80% от ранените са пътували в леки автомобили.
Целта на „Седмицата“ е да се даде допълнителен тласък за постигане целите на Десетилетието за активни действия по безопасност на движението по пътищата 2011- 2020 година, за да бъдат спасени 5 000 000 човешки живота.
Третата глобална седмица за безопасност на движението на ООН, посветена на детската безопасност, дава възможност за мобилизиране на широк кръг от институции на централно и местно ниво за извършване на оценка на детския травматизъм по пътищата, набелязване и реализиране на редица мероприятия за опазване живота и здравето на децата в пътното движение.
За България опазването на живота на децата на пътя е от особена важност, защото, както е известно, у нас тежките катастрофи, често с отнемане и на детски живот, съвсем не са изключение. Допълнителен проблем е липсата на адекватно правосъдие, което да озапти любителите на високия адреналин или онези, които нямат шофьорски умения, защото са купили шофьорските си изпити под масата. Да не говорим за другите, които дори нямат книжки, но карат по пътищата с безброй нарушения зад гърба си, докато не настъпи фаталният инцидент.
В рамките на Третата глобална седмица Регионална здравна инспекция-Русе продължава с информационната кампания сред ученици във всички възрасти, като ги запознава с правилата за движение по пътищата и рисковете от тяхното неспазване. Инспекцията се включва в различни информационни събития. На 27 април 2015 г. в Русенски университет експерти на РЗИ изнесеоха беседи пред студентите от факултет „Обществено здраве и социални грижи”, показвайки им видеа с транспортен травматизъм. На 29 април се проведе велосъстезание с учениците от Математическата гимназия. На 7 май в ОУ ”Тома Кърджиев” ще се проведе викторина с учениците от първи клас.
Подобни инициативи със сигурност са полезни за децата, но докато възрастните не променят безотговорното си поведение на пътя, всичко това ще остане капка в морето. В крайна сметка трябва да си кажем истината – в основата на този голям за България проблем стоят дефицитите в манталитета на хората и липсата на ценности в нашето общество.

Общо
Глобална седмица за безопасност на движението
Заглавие
Глобална седмица за безопасност на движението
Описание
Логото на кампанията е “Спаси живота на децата”
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker