Новини

Глюкозаминът – градивен елемент на хрущяли и стави

В комбинация с други вещества ефектът му се увеличава, обясняват от Аптеки „Астра“

Глюкозаминът е основна съставка на много препарати за профилактика и лечение на ставите.
Глюкозаминът е основна съставка на много препарати за профилактика и лечение на ставите.

Глюкозаминът е основна съставка на много препарати за профилактика и лечение на ставите. Това е така, защото този амино-мнозахарид е естествено вещество за човешкото тяло, градивен елемент на хрущялите и ставите.

Източник на глюкозамин за животинските храни, но той се съдържа и в някои морски дарове, като най-висока концентрация има в черупките на ракообразните, както и в някои видове гъби, сред които Aspergillus niger.
Специалистите на Аптеки „Астра“ обясняват, че на фармацевтичния пазар се предлагат два оснвони вида глюкозамин – сулфат и хидрохлорид. Глюкозамин сулфат може да се добие по лабораторен път чрез използването на захариди и глутамин или да се извлича от натурални източници. Когато веществото се добива от черупки на ракообразни, хората, които са алергични към морски дарове, също могат да получат алергия към този вид глюкозамин. Затова фармацевтите им препоръчват да четата внимателно източниците на глюкозамин в етикетите на продуктите. За алергичните към морски дарове е подходящ растителен глюкозамин, извлечен от гъбата Aspergillus niger, който на практика е глюкозамин хидрохлорид. Тъй като в гъбата има и противовъзпалителни ензими, някои изследвания показват определени ползи от употребата на растителния глюкозамин.
За разлика от него, добитият по химичен начин глюкозамин хидрохлорид не се усвоя толкова добре от организма, както сулфатната му форма, чиято усвоимост достига до 88,7%. Освен това глюкозамин сулфат успява да циркулира в организма по-дълго и да достигне по-високи концентрации в тъканите.
Глюкозаминът се усвоява в тънките черва, след което се пренася към черния дроб и ставите.Учените смятат, че високата усвоимост се дължи на присъствието на бифидобактериите, които ускоряват метаболизма на глюкозамина в тънките черва.
Поради това, че глюкозаминът дразни стомаха се препоръчва задължителен прием с храна. А при гастрит и язва той не се препоръчва. Фармацевтите на Аптеки „Астра“обръщат внимание още, че интравенозното използване на глюкозамин може да влоши инсулиновата чувствителност, така че тя не е подходяща за диабетици или хора в преддиабетно състояние.
В модерните хранителни добавки за стави обикновено се използва глюкозамин сулфат в комбинация с хондроитин сулфат. Двете вещества в синергия възстановяват ставния хрушял по-ефективно. Хондроитин сулфатът действа като лубрикант, предотвратява навлизането на вода и храна във възпалените стави и сухожилия, но пропуска други вещества в съединителната тъкан и така ускорява оздравителния процес, обясняват от Аптеки „Астра“.
Дяволският нокът също е присъства в добрите добавки за стави, тъй като той има противовъзпалително и обезболяващо действие. Билката арника е друга често или в комбинация използвано противовъзпалително средство. А екстракт от джиндижифил заедно с витамин С стимулира производството на колаген, изключително важен за възстановяване на хрущяла, посочват фармацевтите. Витамините Д и В12, фолиевата киселина и селенът също имат съществено значение за поддържане на здрави стави, така че се добавят в качествените препарати, поясняват от Аптеки „Астра“.
През този месец някои добавки за профилактика и лечение на ставите във всички аптеки на компанията се предлагат на промоция, уточняват от компанията.

Глюкозаминът – градивен елемент на хрущяли и стави
В комбинация с други вещества ефектът му се увеличава, обясняват от Аптеки „Астра“ .
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker