Новини

Го гений от Сливо поле покорява Европа

16-годишният Синан Джепов е наречен „изгряваща звезда“ от професионалисти от цял свят

Синан е единственият състезател, който представя България на международни турнири.
16-годишният възпитаник на ПГИУ „Елиас Канети“ Синан Джепов изумява Го професионалисти от цял свят с невероятния си талант и интелект.

16-годишният възпитаник на ПГИУ „Елиас Канети“ Синан Джепов изумява Го професионалисти от цял свят с невероятния си талант и интелект.

Го е логическа игра, създадена преди повече от 4000 години в Китай. Играта се характеризира с прости правила, но изключително сложни стратегии. По своята същност, Го често е сравнявана с шахмата, но база за сравнение реално няма, тъй като вариантите на разиграване при Го са виртуално безбройни, докато шахмата има своите рамки. Го е известна със своята сложност и нуждата да се изучава методично и продължително време.
Точно поради тези характеристики възходът на Синан е толкова удивителен. Докато повечето професионалисти в сферата започват да се учат още от деца и отделят изключително време и ресурси за уроци, тийнейджърът от Сливо поле се научава да играе сам и в рамките на една година стига ниво на 4 дан. Това е най-бързият прогрес до сега в Европа.
През 2016 Синан се квалифицира за световния турнир по Го, който се проведе в Токио, Япония.


Там той спечели престижното 6 място, което го класира като най-добър в Европа. Останалите участници в турнира с по-добри резултати от Синан са от азиатските държави, където играта е по-широко разпространена.
Синан е единственият състезател, който представя България на международни турнири. За съжаление, Българската Го Асоциация не може да спонсорира достатъчно младия талант и голяма част от разходите се поемат от семейството на младежа. За да не е в тежест на родителите си, Синан се опитва да спечели допълнително пари, давайки онлайн уроци на играчи от Русия, Франция, Бразилия, Турция и Румъния. Естествено, приходите от уроците не са достатъчни, за да може да продължи развитието си. Знаейки, колко е трудно на млади играчи с ограничени ресурси да се развиват, Синан се опитва също да помага, давайки безплатно уроци 2-3 пъти месечно. Около 50 души от цял свят участват в лекциите на младежа.

Общо
Го гений от Сливо поле покорява Европа
Заглавие
Го гений от Сливо поле покорява Европа
Описание
16-годишният Синан Джепов е наречен „изгряваща звезда“ от професионалисти от цял свят.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker