Новини

Злато – митове и истина за лечебните му свойства

Колоидното злато се усвоява лесно от организма

В древността алхимиците били убедени, че стритото на прах злато, добавено в различни напитки, може да удължи живота и дори да върне силата и младостта на старите хора.
В древността алхимиците били убедени, че стритото на прах злато, добавено в различни напитки, може да удължи живота и дори да върне силата и младостта на старите хора.

Силата на златото отдавна е известна. Не случайно в древността алхимиците били убедени, че стритото на прах злато, добавено в различни напитки, може да удължи живота и дори да върне силата и младостта на старите хора. Златните съдове , в които се хранели богатите, съвсем не били само символ на престиж. В древността вярвали, че храната в златни съдове не може да бъде отровена, тъй като в съприкосновение с отрови златото почернява.
В наши дни златото продължава да бъде почит във висшата кулинария и то не само като украса, но и като добавка, за която се твърди, че е полезна за организма. Някои от най-качествените кремове за лице също съдържат златни частици.
Мит или истина са лечебните свойства на ценния жълт метал?
Според Игор Соколски, кандидат на фармацевтичните науки, от медицинска гледна точка златото е най- биосъвместимият с човешкото тяло метал. Затова и само до преди 40-50 години златните коронки на зъбите бяха най-разпространени. И до днес златните коронки продължават да се препоръчват на пациенти с алергии и с проблеми на стомашно-чревния тракт.
Соколски обяснява още, че златото няма електромагнитно излъчване, но пък неговите неночастици и йони имат имуностимулиращ ефект, допринясят за подобряване на умствената дейност, повишават жизнеността и имат лек антидепресивен ефект.
Впрочем учените отдавна са доказали, че в организма на човек има злато. Концентрацията му е много ниска, но пък за сметка на това златото е физиологично много активно. То се съдържа в повечето от имуностимулиращите препарати.
Лекарите препоръчват на хората с хипертония, заболяванаия на ставите и гръбначния стълб, на хората, които страдат от сърце и черен дроб да носят златни накити. Златото помага и срещу депресия.
Разбира се, когато говорим за лечебните свойства на златото, трябва да знаем, че златото не може да се усвоява направо от организма. Няма как да заръбаме пръстен или варак и да очакваме ефект.Освен това е необходимо да помним, че златото много рядко може да се срещне в чист вид и обикновено е примесено с други метали, така че то може да бъде токсично.
Златото, което се използва с лечебна цел, е колоидно. Колоидното злато се получава с помощта на електролиза, при което йоните на златото преминават в предварително пречистената (деминерализирана) вода, която след това се обработва с озон и се пропуска през мощно магнитно поле. Колоидното злато се усвоява лесно от организма, за разлика от всички останали форми. Златните йони достигат да всдеки органи чрез кръвообръщението.
За приложението на златото като лечебно и обезболяващо средство отдавна се говори в легендите, но най-ранното му приложение в съвременната медицина е документирано чак в 1890 година от д-р Роберт Кох, когато открива, че туберкулозните бацили губят жизнеспобността си в присъствие на злато. За лечение на артрит златото се употребява от 1927 г. , но тогава за целта се използвали цианиди на този мотал, имало много странични ефекти. С напредването на технологиите обаче колоидното злато започва успешно да се прилага при лечението на различни хронични възпалителни заболявания, при алкохолизъм и наркомании.

Общо
Злато – митове и истина за лечебните му свойства
Заглавие
Злато – митове и истина за лечебните му свойства
Описание
Колоидното злато се усвоява лесно от организма
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker