Новини

Зеленината дарява дълголетие на жените

Зелените площи подобряват психичното здраве и даряват дълголетие на жените.

Зеленината удължава живота на жените
Учените открили, че жените, които живеят в райони с най-много зеленина, са с 12% по-малък риск от смърт, отколкото участничките, които живеят на места, в които няма много зелени площи.

Жени, които живеят в домове, заобиколени от много дървета и растителност са с по-малък риск от смърт, отколкото тези, които живеят в райони с по-малко зеленина, показва ново изследване.
Изследователите пресяват данните на повече от 108 000 жени в Съединените щати. Информацията е събрана в периода между 2000 и 2008 г. Учените открили, че жените, които живеят в райони с най-много зеленина, са с 12% по-малък риск от смърт, отколкото участничките, които живеят на места, в които няма много зелени площи. Проучването също така констатира, че жените, които са заобиколени от най-много растителност около домовете си, са с 34 на сто по-малък риск от смърт в следствие на респираторни заболявания. А рискът жените, които живеят около райони с буйна растителност, да починат от рак бил с 13 % по – малък, отколкото тези, живеещи около домове с малко зелени площи, съобщава изследването.


Въпреки че проучването е установило, че има връзка между живеенето около зелени площи и по-дългия живот, то не било създадено, за да докаже причинно-следствена връзка.
„С изненада установихме за силната връзка между живота около повече зеленина и намаленото ниво на смъртни случаи“, казва авторът на изследването Питър Джеймс, научен сътрудник в харвардското училище „Т.Х. Чан“ по обществено здраве в Бостън.
„Бяхме още по-изненадани да намерим доказателства, че голяма част от ползите от високите нива на растителност изглежда са свързани с подобряване на психичното здраве“, споделя още авторът на проучването.
Изследователите казват, че по-доброто психично здраве се дължи на по-ниските нива на депресия. Други елементи, които могат да бъдат включени в ползите от зеленината, включват повече възможности за общуване, повече физическа активност и по-малко излагане на замърсеният въздух, съобщават още авторите на експеримента.
Изследването е публикувано онлайн в списание „Перспективи на здравословната околна среда“.
Също така в изследването са включени и други фактори за смъртността като възрастта, социално-икономическият статус, пушенето и расата.

Общо
Зеленината дарява дълголетие на жените
Заглавие
Зеленината дарява дълголетие на жените
Описание
Зелените площи подобряват психичното здраве.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker