Начало - Новини - Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра в Бабово

Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра в Бабово

Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра в Бабово

Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра в Бабово

За втора поредна година в Бабово ще се проведе фолклорния празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“.

Селото ще посреща гости на 18 февруари, от 11.00 часа, пред читалището. Програмата предвижда конкурси за най-блага греяна ракия, най-вкусна зелева чорба и най-автентична старовремска софра.
Желаещите да се включат в конкурсите трябва да се запишат до 12 февруари на място в читалището или на имейл: babovo.chitalishte@gmail.com.
Класиралите се на първите три места участници ще бъдат отличени с грамоти и награди. Организаторите от читалище „Никола Й. Вапцаров 1927 г.“, кметството и пенсионерската организация в Бабово предвиждат и богата фолклорна програма с участието на читалищни групи и клубове за народни танци.


Ползите от киселото зеле не са малко, като се има предвид че в него се съдържат много витамини, минерали и ензими, които най-общо укрепват имунната система и така защитават човека от редица болести, в т.ч. вирусни и простудни. Калият в зелето има обезводняващ и обезкисляващ ефект. Желязото подпомага кръбообразуването и клетъчното дишане. Магнезият е много важен за мускулите и за сърцето. Цинкът пък има важно значение за съединителните тъкани, както и за мозъчната дейност.
Киселото зеле съдържа и ценния витамин B6. Той обикновено липсва в повечето растения, с изключение на водораслите. Вит. В6 допринася за доброто настроение, бори се със стреса, стимулира метаболизма на желязото и образуването на червените кръвни телца. Помага за доставката на кислород до клетките, стимулира клетъчния растеж и изграждането на костите, преработката на мазнините, активността на мускулите и най-вече на непрекъснато работещия сърдечен мускул. Богатото съдържание на витамин B 6 прави зелето незаменим помощник при белтъчната преработка.
Флавоноидите, които се запазват в киселото зеле,защитават стените на артериите от увреждане. Зелевата чорба подпомага и функцията на важната за организма щитовидна жлеза.

Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра в Бабово
За втора поредна година в Бабово ще се проведе фолклорния празник "Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе