Деца и родителиНовини

Скърцане със зъби нощем – бруксизъм

Стресът и тревожните състояния често са причина за това заболяване при малки и големи

Скърцането със зъби се нарича още бруксизъм
Скърцането със зъби се нарича още бруксизъм

Скърцате ли със зъби нощем? Може и изобщо да не знаете, докато някой не ви каже колко неспокойно сте спали или ви попитат дали имате глисти например /един от симптомите е именно скърцането със зъби през нощта/. Всъщност явлението стискане със зъби се означава с термина “бруксизъм”. Обикновено това става по време на сън и по тази причина, човек рядко подозира за заболяването си. С течение на времето бруксизмът може да причини болки в зъбите, както и абразирането им. Възможно е да се появи болка в челюстната става и мускулите затварящи челюстта.

Познайте кой се явява основна причина за бруксизма? Често това са стресът и тревожните състояния. Болестта се развива при хора, които понякога имат повишена чувствителност на зъбите към топло и студено. Причините могат да бъдат от общ и локален характер. Локални причини са неудобни пломби, корони, мостове, протези, ортодонтски деформации. Общите причини са на нервнорефлекторна основа – психическо напрежение, страх, рискови професии, професионални затруднения. В други случаи се дължи на дразнене и болки при някои общи заболявания.
Хипогликемията (ниско съдържание на захар в кръвта), което е свързано с понижена функция на надбъбречните жлези, също може да се яви като причина за бруксизма.

Съвет номер 1 - елиминирайте стреса!
Съвет номер 1 – елиминирайте стреса!

Ако ви предстои направата на големи керамични конструкции, желателно е да съобщите за вредния навик на стоматолога. В противен случай бруксизмът може да повреди керамичното покритие на конструкциите.

Медиците твърдят, че симптомите на бруксизма при възрастните могат да бъдат преодолени, но състоянието като цяло не може да бъде излекувано. На първо място се препоръчва избягването на стресови ситуации. Клиширано? Да, но работи на всички нива. Лечението на бруксизма е много трудно и методи като запушване на носа през нощта, и дишане през устата не се препоръчват. Някои ползват шини от мека пластмаса (подобни на шините при боксьорите) като ги поставят върху зъбите по време на сън. С течение на времето при редовно поставяне, може и да се премахне вредния навик.
Но истината е, че по този начин лекуваме само симптома. Както вече казахме, стискането  и скърцането със зъбите насън е причинено най-вече от стрес. Затова подтискането на симптомите във всяка една ситуация не е решение. Симптомите са начина на тялото да ни предупреди за проблем, а в някои случаи и да разтовари напрежението. Като да ни боли главата и да пием хапче при положение, че има стотици видове главоболие… По-добре да разберем откъде идва нашето и да елиминираме проблема. Може и с нетрадиционни методи – дишане, медитация, йога, който каквото го влече. Някои хора просто започват да пият вода и сменят режима на хранене.

Стигнахме до извода, че симптомите са следствия, а не причини. Само елиминирането на причините наистина лекува. Намерете вашата!

Скърцане със зъби нощем - бруксизъм
Стресът и тревожните състояния често са причина за това заболяване бруксизъм
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker