НовиниОт природата

Гулията е обявена за растение на Европа през 2012-а

Позабравеният зеленчук има уникални свойства, идеален защитник е на храносмилателната ни система

Миналата година земната ябълка беше обявена за растение на Европа заради силния си пробиотичен ефект.
Миналата година земната ябълка беше обявена за растение на Европа заради силния си пробиотичен ефект.

Земна ябълка, гулия, земен артишок, германски или захарен картоф – това са само част от многобройните имена на един зеленчук, който през последните 20-30 години почти изчезна от трапезата на българина. Незаслужено, както показват последните научни проучвания.

Миналата година земната ябълка беше обявена за растение на Европа заради силния си пробиотичен ефект.
Тайната се крие в полизахарида инулин, който когато попадне в дебелото черво, става храна на полезните бактерии там, а те от своя страна отделят пропионова и оцетна киселина. В такава среда вредните микроорганизми, които водят до диарии, болки и тумори, загиват. Инулинът съдейства за бързото освобождаване на дебелото черво от вредните вещества и по този начин го предпазва от гнилостните процеси, които са в основата на развитието на болестните процеси. Затова гулията предпазва от развитие на рак и други болести.
Наскоро наши учени от Пловдивския университет по хранителни технологии извлякоха от зеленчука инулин и към него прикачиха молекули Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Ръководителят на екипа от преподаватели, студенти и докторанти доц. Пантелей Денев обяснява, че полученият продукт може да се използва като добавка към млечните произведения, но за целта трябва да се мине през полупромишлени изпитания. Доц. Денев подчертава, че експериментално е доказано, че ако в храната на животните присъстват инулин и други фибри, те не боледуват. С инулина обаче не трябва да се прекалява, защото действа разхлабващо, предупреждават учените.
Омега-3 и Омега-6 мастните киселини, които учените са присъединили към инулина, пък укрепват сърдечния мускул. Екипът на доц. Денев е открил, че ако към този полизахарид се прикачат разклонени мастни киселини, се получава препарат, който унищожава вредителите по растенията. За разлика от химикалите, той се разгражда в околната среда и не я замърсява. Същата субстанция я има и в тютюна, патладжаните и доматите, подчертава ученият.
В лабораторията на катедрата по органична химия на университета в Пловдив наскоро е синтезиран и продукт с мощен антиоксидантен ефект, който идва от свързването на инулина с галовата киселина.
Инулинът е природен аналог на инсулина и затова се препоръчва на болни от диабет.
В гулията съдържанието на инулин е 17 % и това я прави прекрасно средство за балансирано хранене на диабетици. Както вече споменахме, инулинът възстановява дейността на стомашно-чревния тракт и като сорбент (поглъщащо тяло) частично обезврежда токсичните вещества в червата и кръвта, облекчава работата на черния дроб и запазва възможностите на организма да се бори с различните заболявания и вредни фактори на околната среда.

В гулията съдържанието на инулин е 17 % и това я прави прекрасно средство за балансирано хранене на диабетици.
В гулията съдържанието на инулин е 17 % и това я прави прекрасно средство за балансирано хранене на диабетици.

Уникалният химичен състав на гулията оказва благотворно влияние и върху сърдечно- съдовата система. При системна употреба на този зеленчук хората с хипертония и сърдечни заболявания могат да намалят употребата на синтетични лекарства. Природните магнезиеви и калиеви съединения, които гулията съдържа, я правят ефективен и безопасен препарат за лечението на аритмия, исхемична болест на сърцето, стенокардия и за предпазване от инфаркти и инсулти. Освен това гулията помага при възстановяване на зрението, анемия и атеросклероза при възрастни хора.
С лечебна цел се използват всички части на растението- плодът, стеблата, листата и цветовете. Цветовете се събират през септември и се сушат на сянка. От изсушената гулия пък може да се приготви прах, от който се правят настойки.
Пресният сок от гулия се употребява за намаляване киселиността на стомаха при киселини. Тъй като нормализира работата на храносмилателните органи, се ползва при стомашните болки и чревни колики, при запек. Той влияе добре и при сърдечно-съдови проблеми. Сокът лекува още полиартрити и има ясно изразено противовъзпалително действие.
Отварата от гулия понижава кръвната захар и кръвното налягане, повишава хемоглобина, влияе благоприятно на задстомашната жлеза. За градския човек, който живее в замърсена околна среда, гулията трябва да е задължителна част от менюто му. Тя извежда от организма солите на тежките метали, токсините, радионуклидите, излишъъка от холестерин.
Лечебни рецепти:
– Една чаена лъжичка дребно настъргана гулия се залива с чаша гореща вода. Настойката се пие 4-5 пъти на ден, 20 минути преди хранене. Препоръчва се при киселини, гастрит и сърдечно-съдови заболявания.

– Сок от гулия се препоръчва при гадене, болки в стомаха или червата, при запек. Приема се 2-3 пъти на ден, по една супена лъжица.
– Настойка от гулия с вино се приготвя по следния начин: 150-200 г настъргана гулия се залива с половин литър сухо вино; престоява 15-20 дни, прецежда се и престоява още 2-3 дни; отново се прецежда. След това се пият по 15-20 капки три пъти на ден. Вечер 1-2 часа преди сън.
– Запарка от стъбла и листа: вземат се стъбла и листа, нарязват се. Две супени лъжици от тях от вечерта се заливат с 500 мл гореща вода. На сутринта запарката се прецежда. Пие се четири пъти на ден преди ядене. Курсът е 20 дни.
– Една супена лъжица изсушени цветове от гулия са заливат с половин литър гореща вода от вечерта. Сместта престоява в термос, а сутринта се прецежда и се пие 4 пъти на дeн преди ядене по половин чаша. Курсът е 10 дни.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker