Новини

Половин милион българи с диагноза ХОББ през 2020 година, без да знаят

Д-р Борислав Лунд: Цигарите и профисионалните вредности са най-рисковите фактори за това заболяване

Д-р Борислав Лунд: Цигарите и профисионалните вредности са най-рисковите фактори за това заболяване.
Д-р Борислав Лунд: Цигарите и профисионалните вредности са най-рисковите фактори за ХОББ.

Д-р Борислав Лунд е пулмолог в ДКЦ “Софиямед”, един от утвърдените специалисти в тази област. Част от опита си той натрупва като селски лекар през първите 10 години от кариерата си. Има две специалности? По повод Световния ден на борбата с хроничната обструктивна болест – ХОББ  потърсихме мнението на специалиста д-р Лунд, за да обясни защо това заболяване се нарича „тихият убиец“ и как можем да се предпазим от него.

Напоследък СЗО заговори за опасността от ХОББ-хронична обструктивна белодробна болест. Тя твърди, че през 2020 г. ХОББ ще бъде третата в глобален мащаб причина за смърт след сърдечно-съдовите и онкологични заболявания. Обяснете какво представлява това заболяване и защо то е толкова опасно?
– ХОББ е едно изключително подценявано от страна на пациентите заболяване. То всъщност се представя “отлично“ и скоро ще заеме място в топ 3 на причините за смъртност в света. През 2020 година 500 000 българи повечето, от които няма да знаят, ще бъдат притежатели на тази диагноза. Тази плашеща четирибуквена комбинация представлява две неща, два основни стълба- Белодробен емфизем и хроничен обструктивен бронхит, изявяващи се в различна степен, припокриващи се, чиито основни клинични характеристики са бронхиалното възпаление и ограничението на експираторния поток. Представете си белия дроб като една гайда. Тя лесно може да бъде надута, но трудно изпразнена от въздушното си съдържание. Именно това се случва при ХОББ-стеснения лумен на дихателните пътища възпрепятства издишването и го удължава, което се изразява клинично в симптоми като кашлица, задух, „свирене“ в гърдите и лесна уморяемост.

– Кои са причините за възникване на това заболяване и рисковите фактори?
– На първо място стои тютюнопушенето. 25% от всички пушачи ще развият или са развили вече заболяването. Допустимата доза, която не застрашава пушачите е 4-5 цигари дневно и никакви компромиси с тази цифра. Рискът за фатален изход с марка ХОББ се увеличава 20 пъти при пушачи с над 25 цигари дневно. Пушачите губят по 70-80 мл от белодробния си капацитет годишно, докато непушачите губят по 20-25 мл. На второ място сред рисковите фактори за развитие на ХОББ са професионалните вредности- дървообработваща промишленост, миньори, шивачи и транспортни работници, a също и хора с нисък социално-икономически статус. Следват честите белодробни инфекции и злоупотребата с алкохола.

– Достатъчно ли са осведомени хората за опасностите, които крие ХОББ и разпознаваем ли е проблемът от личните лекари?
– Моите наблюдения от кабинета показват, че семейните лекари безпогрешно разпознават проблема и насочват пациентите към пулмолозите. Но тогава възниква друг проблем и той е свързан с ниската здравна култура на българина, а именно негативното отношение към инхалаторите. Това заедно с продължаващата експозиция на вредни фактори бързо води до дихателна недостатъчност. Така че, да, проблемът се разпознава от личните лекари, но често пъти изявата на болестта се неглижира от пациентите.

25% от всички пушачи ще развият или са развили вече заболяването.
25% от всички пушачи ще развият или са развили вече заболяването.

 

У нас има ли ранна диагностика? Какви изследвания са необходими за диагностициране и какъв е рискът от неправилна диагноза и лечима ли е ХОББ?
– Поставянето на диагнозата ХОББ минава през рентгенография и функционално изследване на дишането (ФИД). Нива на ФЕО1 и Тифно под 70% говорят за бронхообструктивен синдром и ХОББ. В последно време в България се провеждат много диагностични кампании, които насочват вниманието към проблема и диагностиката. Към момента в България има 220 000 диагностицирани болни. Реалната цифра обаче е може би 400 000. За съжаление ХОББ не може да бъде излекуван, но качеството на живот на пациентите може да бъде подобрено значително, броят на екзацербациите може да бъде намален и съответно прогресивният ход на заболяването.

Необходими ли са по-строги мерки по отношение на замърсеността на въздуха от различни източници, дали това би довело до по-малко болни от ХОББ?
– Замърсяването на околната среда е един от факторите, които могат да ускорят ранните прояви и прогресивния ход. Физическата активност и спазване на хигиено-диетичен режим са препоръчителни и се отблагодаряват подобаващо във времето.

– Как хората могат да се предпазят от това заболяване и храненето влияе ли върху развитието или овладяването на ХОББ?
– Както казах, това може да се случи на първо място чрез спиране на тютюнопушенето, имунопрофилактика с Бронхо-ваксом,Респивакс,Респигард,Биозин-имунобаланс, Пневмо 23, Ваксигрип и ограничаване на злоупотреба с алкохол. Балансираният начин на живот, повишената двигателна активност, пълноценното хранене и доколкото е възможно ограничаване на вредните фактори на средата или и тяхното навременно профилактиране е от съществено значение за появата и развитието на болестта.

Общо
Половин милион българи с диагноза ХОББ през 2020 година, без да знаят
Заглавие
Половин милион българи с диагноза ХОББ през 2020 година, без да знаят
Описание
Цигарите и профисионалните вредности са най-рисковите фактори за това заболяване
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker