Новини

“ Хапка здраве “ събра възрастни и деца в двора на УМБАЛ “Канев”

Вкусна и здравословна храна, бързи медицински тестове и качествена натурална козметика предложи първото издание на хепънинга

Основни правила за здравословно хранене
Основни правила за здравословно хранене обсъдиха на „Хапка Здраве“

Русенци от всякакви възрасти участваха в съботния хепънинг “Хапка здраве”, организиран от Университетска болница “Канев”. Той бе посветен на Европейския ден за борба със затлъстяването. Наднорменото тегло и затлъстяването, диабет тип 2 и съпътстващите болести са сериозен проблем и за българското общество. Затова Университетската болница решава да заложи на превенцията, като заедно с други социално отговорни компании промотира здравословния начин на живот.

Всички участници имаха шанса не само да опитат различни видове здравословни и вкусни храни, но и да научат рецептите за тяхното приготвяне.
С домашно приготвен хумус и с уникална салата привлече вниманието на посетитителите пиарът на болницата Стела Кръстева. Тя сподели, че с тези ястия иска да покаже на хората, че да се храниш здравословно не е непременно трудно и скъпо удоволствие. Това може да се случи и с продукти, които обичайно присъстват на българския пазар.
Вниманието на гражданите привлече и апетитната скара, на която се пекоха продукти на русенска фирма, известна с качественото си производство. Друга фирма пък демонстрира как чрез нейните съдове можем да готвим така, че храната да запази своите полезни и вкусови качества.
По време на събитието бяха представени и различни медицински продукти, натурална козметика и хранителни добавки, чрез които можем да си осигурим един по-качествен живот. Представители на китайска компания запознаха русенци с хранителни добавки, базирани на вековни традиции и на съвременни биотехнологии. Основната им съставка е боров прашец, обявен от Китай за национално богатство със стратегическо значение.
Особен интерес предизвикаха сред посетитителите домашни медицински тестове, чрез които човек може да следи основни свои показатели. Много често хората се самолекуват с антибиотици, щом ги налегне хрема, кашлица, висока температура… Както е известно обаче, антибиотикът може да ви бъде полезен само ако имате бактериална инфекция. С новия тест само с няколко капки кръв и за не повече от 5 минутки, вие ще сте наясно дали имате или не бактериална инфекция и дали да прилагате антибиотично лечение. По същия начин можете да тествате дали причинител на вашите стомашни проблеми не е Хеликобактер. Има тестове, чрез които можете да проверите дали имате дефицит на желязо, повишен холестерол, хламиди и др. Хубавото е, че тестът може да се купи от аптеката и да ви спести излишни тревоги.
Показани бяха и модерни апарати за измерване на кръвно налягане и ЕКГ, които могат да бъдат свързани с компютър и специална програма, която за минути да анализира данните и ориентира пациента спрямо нормалните стойности.
По време на хепънинига бяха промотирани спортни и духовни занимания, които са от голямо значение за физическото и психическо здраве. Хубавото е, че и в Русе вече има йога за деца – от 3 до 7 и от 7 до 14 години. Йога практиките за деца не само че са полезни за тяхното физическо развитие, но и за формиране на самоконтрол и психическа устойчивост, качества, които могат да ги предпазят от агресия.
Участниците имаха възможност безплатно да си измерят кръвното налягане и кръвната захар, така че мнозина от тях се възползваха. Д-р Васил Спасов от отделението по ендокринология в болницата сподели, че в рамките на събитието няколко души са били диагностицирани с диабет тип 2, без да подозират това. Той сподели, че този вид диабет вече се е превърнал в пандемия и причина за това са: наднорменото тегло и затлъстяването, лошите хранителни навици, обездвижването и генетичния фактор.
Тъй като това първо издание на “Хапка здраве” се оказа успешно, ръководството на УМБАЛ “Канев” смята да го превърне в традиция.

Общо
“Хапка здраве” събра възрастни и деца в двора на УМБАЛ “Канев”
Заглавие
“Хапка здраве” събра възрастни и деца в двора на УМБАЛ “Канев”
Описание
Вкусна и здравословна храна, бързи медицински тестове и качествена натурална козметика предложи първото издание на хепънинга.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker