НовиниХранене и спорт

Щастливите живеят с 8 години по-дълго

Омега-3 пазят възрастните хора от Алцхаймер

Щастливите живеят поне с 8 години по-дълго от нащастните.
Щастливите живеят поне с 8 години по-дълго от нащастните.

Правилното хранене и удовлетворението от живота са двата кита, върху които възрастните хора уверено могат да стъпят и независимо от напредналите години да бъдат активни и самостоятелни. Учените са открили, че хората на години с по-голямо съдържание на Омега-3 мастни киселини в организма, са по- защитени от Алцхаймер, а щастливите живеят поне с 8 години по-дълго от нащастните.
Британско изследване е показало, че при високи нива на Омега-3 с напредване на възрастта обемът на мозъка се запазва, а не се свива, нещо, което е характерно за болесттта Алцхаймер. Затова учените съветват хората да наблягат на рибата в менюто си, най-малко 2 пъти седмично. Най-богати на есенциалните мастни киселини са херингата, скумрията и сардините, сьомгата. Ако сьомгата е скъпа риба, то останалите видове са достъпни и често могат да присъстват на трепезата.
В изследването, продължило осем години, участвали група жени на 70 години. Резултатите показват, че тези, които консумирали много риба имали двойно по-високи нива на Омега -3 мастни киселини и с 0,7% по-голям мозък. По-високите нива на Омега- 3 могат да бъдат постигнати или с редовно ядене на риба и други продукти, които имат високо съдържание на този вид киселини, или с използване на хранителни добавки. Само така нормалната загуба на мозъчни клетки следствие на остаряването ще се забави, предупреждават изследователите.
Друго британско изследане пък намира връзката между щастието и дългия живот. Удовлетворените хора, дори когато остаряват, запазват кондиция, ходят пеш по-бързо и въобще са в добра физическа кондиция.
Проучване върху 3 199 мъже и жени на възраст над 60 години показало силна връзка между емоционалното и физическото благосъстояние на организма. Възрастните хора, ако се чувстват щастливи, се обслужват напълно самостоятелно и са по-малко заплашени от типичните старчески болести. Недоволните от себе си и близките си хора, както и тези с по-нисък стандарт на живота са три пъти по-застрашени да развият сърдечно-съдови заболявания, диабет, артрит, инфаркт и депресия. Резултатите в крайна сметка потвърждават източното разбиране за тясната връзка между ум-чувства и физика.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker