НовиниОт природата

Нейно величество боровинката – антиоксидант в лилаво

Черната боровинка укрепва кръвоносните съдове

Екстрактът от черни боровинки помага на организма да изработва хормоните на растежа и така отговаря за обновяване клет­ки­те на нашето тяло.
Екстрактът от черни боровинки помага на организма да изработва хормоните на растежа и така отговаря за обновяване клет­ки­те на нашето тяло.

Eдин много полезен и вкусен плод намира приложение както в сладкарството, така и при лечението на редица болести. В България са познати 4 вида боровинки: червена, черна, синя и кавказка.
Най-голяма популярност имат черните боровинки заради способността им да по­добряват зрението. Установено е, че лекуват катаракта. Но това не е всичко. Те помагат и при коремни болки. Учените са установили, че този горски плод има удивителни свойства.
При редовна употреба действа като мощно средство срещу стареенето и различни видове болести.
С голям успех може да се използва като профилактично средство против Алцхаймер и Паркинсон. Повишеното съдържание на антиоксиданти в малките плодчета подобрява работата в тези части на главния мозък, които отговарят за стареенето на невроните. Възрастните хора, които постоянно включват в менюто си черните боровинки и препарати от тях, могат да разчитат на бързи двигателни реакции като при младите хора. Екстрактът от черни боровинки помага на организма да изработва хормоните на растежа и така отговаря за обновяване клет­ки­те на нашето тяло.
Хапвайки си от този вкусен плод, можем да по­добрим микрофлората в червата и да намалим интензивността на гнилостните и ферментативните процеси, защото така се понижава киселинността на стомашния сок. По този начин се премахват киселините. Пресните плодове лекуват жлъчнокаменна болест, язва на стомаха и дванадесетопръстника, а сушените боровинки и спиртна настойка от тях са полезни при диария.
Черната боровинка удължава живота, защото укрепва кръвоносните съдове.
Оказва се, че този плод е незаменим при прекратяване растежа и разпространението на туморите. Незаменим е и при диабет. Предпазва успешно от атеросклероза.
Боровинката има доказани антибактериални и противоанемични действия. В нея се съдържат в оптимално съотношение витамини от групата В, танини, магнезий, желязо и мед.
Само с една чаша боровинки дневно подсилваме организма си с 14.4 mg витамин С. Той пък участва в образуването на колагена, изключително важен за здрави венци и капиляри. Боровинките ни осигуряват и нужните фибрите. Стимулират усвояването на желязото от организма и подсилват имунната система.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker