Новини

Хилдегард – лечителката, надминала времето си

„Съществува достатъчно светлина за този, който иска да види, и достатъчно мрак, за този, който не иска.“ – Блез Паскал

Сред наследството, което ни е оставила са уникалните лечителски трактати.
Хилдегард фон Бинген била немска бенедиктинска игуменка, лечител, писател, композитор, философ, мистик и енциклопедист.

Бенедиктинските манастири били основен източник на медицинско знание в западна Европа и Англия през ранното средновековие. Въпреки това,  повечето от тези учители-монаси били по-фокусирани върху превода и преписването на антични греко-римски или арабски трудове, отколкото да създават свои. В същото време народната медицина се развивала необезпокоявано и паралелно в лицето на многобройни местни лечители. Сред тях имало и „мъдреци“, които предписвали билки в комбинация с магични ритуали, гадания и съвети. Това продължило до късното средновековие, когато лечителите постепенно придобили ерудирани познания в билколечението. Един от най-известните лечители през тази епоха била Хилдегард фон Бинген, която съчетала монашеските познания с домашното билколечение.

Хилдегард фон Бинген била немска бенедиктинска игуменка, лечител, писател, композитор, философ, мистик и енциклопедист. Смята се за основател на научната естествена история в Германия. Сред наследството, което ни е оставила са уникалните лечителски трактати.
Родена е в през 1098г. в Бокелхайм, Германия в бедно семейство. Като десето дете, семейството и не е било в състояние да я изхрани, още повече поради тежките ужасните мигренозни пристъпи, смятани от близките и за тежка болест. Нейният дар остава грешно разбран от семейството и те я дават на религиозно обучение с надеждата да бъде излекувана. Поверена е на възрастна жена с отшелнически начин на живот. Името и е Юта, сестра на местния граф и игуменка на бенедиктинския манастир Дизибоденберг. На 18 години Хилдегард е посветена за монахиня. След смъртта на учителката си Юта, тя е избрана еднолично от своите сестри за „Магистра“ на общността от монахини. В последствие основава два нови манастира.
Музика
Музиката била изключително важна за Хилдегард. Тя я описва като повторно изживяване на истинската радост и красота на рая. Композира общо 77 произведения.
Лингвистика
Нейната иновативна природа се проявява при създаването на Lingua Ignota – алтернативна азбука, която тя интегрира в лирическите си композиции и трудове.
Видения
Хилдегард получава първото си видение на 3 години. Тя възприема виденията си като повели от Бога, който иска да ги записва. С времето състоянието и се влошава, а виденията стават все по-болезнени и изтощителни. На синода в Трир, след като папа Еугениус научава за тях, той я подкрепя и разрешава тя да ги записва, вярвайки, че са прозрение от самия Свети дух. Днес всички смятат, че игуменката е страдала от мигрена и виденията са в резултат от нея.
Научни и медицински трактати
Увеличавайки практическите си умения в диагностицирането, прогнозата и лечението на заболяванията, тя комбинира физическото лечение на физическите болести с холистични методи в центъра на които е „духовното лечение“. Смята, че болестите разстройват деликатното равновесие на темпераментите и само приема на правилното растение или животно, които имат липсващото качество, могат да го възстановят. Става известна заради нейните лечебни сили, включващи практическо приложение на тинктури, билки и скъпоценни камъни. Тя комбинира тези елементи с теологичната идея, произхождаща от Сътворението: всичко на Земята трябва да се използва от хората.
Хилдегард систематизира теория и практика в две нейни произведения. Първото Physica“, съдържа девет части, които описват научните и медицински свойства на различни растения, камъни, риба, влечуги и други животни. Втората, Causae et Curae“, е изследване на човешкото тяло, неговите връзки с останалия свят и случаи и лечение на различни заболявания. Тези книги са исторически значими, защото те показват познанията на средновековната медицина, които не били много добре описани, поради факта, че тези, които я практикували (предимно жени) рядко пишели на латински.
Петата част от Causae et Curae, включва обяснение за проверка на кръв, пулс, урина и фецес на пациента, което я поставя сред пионерите в клиничните изследвания. Тази книга за диагностиката и прогнозата на заболяването е уникална по своя род и в друг аспект – тя дава общ положителен поглед върху сексуалните връзки и описва удоволствието от гледна точка на жената.
Авторитетът на Хилдегард фон Бинген в църквата и сред хората бил безспорен. Нещо повече – тя била сред първите хора, за които процесът на католическа канонизация бил официално одобрен. Същевременно лечителката намира своето място сред протестантите, в календара на светците на Църквата на Англия и различните Англикански църкви.

Източник: Аптеки Астра

Хилдегард – лечителката, надминала времето си
„Съществува достатъчно светлина за този, който иска да види, и достатъчно мрак, за този, който не иска.“ - Блез Паскал
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker