Новини

Хипотония или ниско кръвно налягане

Ниското артериално налягане е обичайно за много хора, превръща се в болест, когато е съпътствано от неприятни симптоми

Първичната хипотония е най-често срещана.
Смята се, че при стойности на кръвното под 90/60 mmHg не е достатъчно да говорим за хипотония като болестно състояние.

Ако често се оплаквате от световъртеж, умора, замъглено зрение, гадене, е възможно да страдате от ниско кръвно налягане – хипотония. Обикновено се говори за опасностите от високото кръвно, защото ниското се свързва с понижен риск от сърдечен или мозъчен инцидент. Когато цитираните симптоми започнат често да се повторят, се налага лечение.

Кога говорим за хипотония?
Смята се, че при стойности на кръвното под 90/60 mmHg не е достатъчно да говорим за хипотония като болестно състояние. При млади хора най-често тези стойности са нормални, защото не причиняват здравословни проблеми. Установено е, че почти 50% от здравите хора имат епизоди, траещи поне един час, когато артериалното налягане може да се счита за „ниско”, и че този феномен е по-чест при жени, отколкото при мъже.
Учените говорят за хипотонията като болест, когато когато ниските стойности на кръвното са съпътствани от определени симптоми: световъртеж, шум в ушите, слабост, студена кожа, потене, лесна умора, гадене, замъглено зрение и дори загуба на съзнание.

С езика на науката това означава, че регулаторните механизми на кръвообращението в условие на покой и натоварване са недостатъчни, за да поддържат такова артериално налягане, което да осигурява адекватно кръвоснабдяване на мозъка и другите жизненоважни органи. В такива случаи задължително трябва да се потърси медицинска помощ, тъй като може да се окаже, че става дума например за сърдечно-съдово или друго заболяване.
Причини за ниското кръвно налягане
Първичната хипотония е най-често срещана. Тя възниква по неясни причини, макар че към нея са предразположени най-вече грацилен тип жени, наследствени фактори, обездвижване, стрес.
Вторичнато хипотония е следствие на други заболявания: ендокринни, сърдечно-съдови, инфекции и при невропатии. Ниското кръвно може да е и медикаментозно обусловено или пък се среща при полиневропатия при диабет, Паркинсон, синдром на Гилен – Баре, алкохолизъм.
Как се поставя диагноза
Тя се диагностицира въз основа на медицинска анамнеза, физикален преглед, клинични изследвания. Изследва се кръвта за изключване на анемия и ниска кръвна захар. Прави се ЕКГ, за да се установи дали пулсът е ускорен или забавен и дали не става дума за аритмия или сърдечен блок. Допълнително може да се направи преглед на сърцето с ултразвук, коронарен стрес тест и др.
Как се лекува хипотонията
Лечението зависи от вида на хипотонията и тежестта на симптомите. Ако става дума за други заболявания, които водят до ниско кръвно, то трябва да се лекува основното заболяване. Ако пък става дума за хипотония, причинена от лекарства, трябва да се прецени дали състоянието на пациента позволява да се смени медикамента с друг подходящ.
В останалите случаи на хипотония се прилагат общи мерки и медикаментозна терапия. Към общите мероприятия влизат: повишен прием на готварска сол, упражнения за подобряване на кръвообращението, масажи, бавно ставане от леглото, компресивни чорапи.
Възможни медикаменти, които могат да се приемат са: симпатикомиметици (етилефрин, мидодрин, норфенефрин), минералкортикоиди (флудрокортизон), дихидроерготамин. Медикаментите имат различни странични реакции и трябва да бъдат приемани с повишено внимание и само по лекарско предписание.
При ниско кръвно се препоръчва пиенето на много течност, избягване на стресови ситуации и да не се стои много на силно слънце, защото то допълнително сваля кръвното. В случаите, когато артериалното налягане се понижава рязко при изправяне и провокира замайване, причерянаване, обща слабост до колабиране следствие на намалено оросяване на мозъка, лекарите препоръчват още постепенно, а не рязко изправяне, да се избягва кръстосването на крака, по-малки количества храна. Понякога се налага да носите компресиращи чорапи за правилно разпределение на кръвта.

Хипотония или ниско кръвно налягане
Ниското артериално налягане е обичайно за много хора, превръща се в болест, когато е съпътствано от неприятни симптоми.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker