Новини

Хирург в расо лекува и оперира и след смъртта си

Свети Лука - хирург в расо, който лекува и оперира и след смъртта си
Свети Лука – хирург в расо, който лекува и оперира и след смъртта си

От 5 до 8 юли в катедралния храм „Света Троица“в Русе беше изложена частица от мощите на светителя Лука, хирург, изповедник, архиепископ Кримски и Симферополски.

Архиепископ Лука Кримски и Симферополски /в света Валентин Феликсович Войно – Ясенецки/ е роден през 1877 г. в Керч. Той бил блестящ студент по медицина в университета „Свети Владимир“ и когато след завършване на образованието си решил да стане провинциален лекар, всички се учудили. 14 години работи в болници в средна Русия, като успоредно с това защитава дисертация по регионална анестезия и става доктор на медицинските науки. През 1917 г. получава назначение като главен хирург в Ташкент и участва в създаването на Туркестанския университет, където оглавява катедра по хирургия. В началото на 1921 г. става дякон, а през 1923 г., след като приема монашество с името Лука, е ръкоположен за епископ Ташкентски и Туркестански. В университета и в болницата се явява с расо и кръст, върху които облича лекарската престилка. В стаята, където работи, има икона на Богородица и той винаги преди операция се моли за успешния й изход. Известен е и с това, че с йод чертае кръст върху тялото на пациента. Всички опити на властта да забрани расото и присъствието на иконата на работното му място остават безуспешни. Заради активната си църковна дейност прекарва 12 години в затвори и в заточение. През този период продължава да лекува и подготвя научни разработки в редица области на медицината. До края на живота си се грижи неуморно за болните и страдащите, непрекъснато увеличава знанията и уменията си и работи денонощно, за да бъде максимално полезен, като никога не взема пари от пациентите си. Където и да се намира, спасява човешки животи – при екстремални обстоятелства се случвало да оперира с обикновени ножици, с кухненски нож и дори с клещи, да прави трахеотомия с патешко перо и още много нестандартни решения съпровождат практиката му. За д-р Войно-Ясенецки не съществуват медицински “случаи”, за него всички са човеци, и то ближни. Силата му на спасител е толкова голяма, че за него няма нерешим проблем – той вади куршуми от сърца и от мозъци, оперира слепи по рождение и те проглеждат, присажда органи. Славата на голям лекар го следва навсякъде, но той знае, че дължи много на Божията помощ и никога не се възгордява. Архиепископ Лука умира на 11 юни 1961 г., в неделя, деня на Всички светии, и е погребан до едноименния храм в Симферопол. След себе си оставя десетки хиляди излекувани хора и над 55 научни труда по хирургия, анатомия и анестезия. Най-известна е книгата му “Очерци по гнойна хирургия“, която се изучава и днес.

Мощите на Светеца бяха изложени за поклонение в храм "Света Троица", снимка: Русенска Митрополия
Мощите на Светеца бяха изложени за поклонение в храм „Света Троица“, снимка: Русенска Митрополия

Освен лекар, доктор на медицинските науки и професор, архиепископ Лука е и доктор на богословието, почетен член на Московската духовна академия и автор на забележителни книги на духовна тема – “Дух, душа и тяло”, “Наука и религия” и на автобиографията “Аз заобичах страданието”. През годините на своето свещеничество написва и изнася 1250 проповеди. Скоро след смъртта на архиепископ Лука започват да се случват чудесни изцеления. Тъй като тялото му се оказва нетленно, на 11 юни 1996 г. той е канонизиран от Украинската православна църква. През 2000 г. с решение на архиерейския събор на Руската православна църква е причислен към лика на руските светии. Неговите мощи се съхраняват в симферополската съборна църква „Света Троица” и всяка година на 11 юни с тях се извършва литийно шествие по улиците на града. Чудесата, които свети Лука прави след смъртта си, съответстват на необикновения му живот на земята. Те са описани в книгата “Бърз помощник: Чудесата на свети Лука днес” от гръцкия митрополит Нектарий Андонопулос, която бе издадена и на български език. Според някои свидетелства духът му се материализира и той продължава да лекува. Едно от тях е на председателя на руския храм “Света Троица” в Атина отец Георги, който страдал от междупрешленна дископатия и не можел да движи ръката си. На 9 декември 2002 г. на сън му се явил свети Лука Войно-Ясенецки в архиерейско облекло и престилка върху него и му казал, че ще го оперира, защото отецът служи на сънародниците му в Атина. В лявата си ръка държал ножица с тампон, а в дясната скалпел. На сутринта отец Георги видял капчици кръв на гърба си и установил, че може да движи ръката си. Когато отишъл на преглед, било констатирано, че няма и следа от заболяването му. Три дни след това в храма пристигнала икона на свети Лука с вградена частица от сърцето му, което при преместването на мощите му също се оказало нетленно. Иконата била изработена от Симферополския и Кримски митрополит Лазар, на когото свети Лука се явил също в съновидение и му казал да нарисува три негови икони, като едната от тях изпрати на отец Георги в Атина.

Свети Лука
Свети Лука

Свети Лука помага на всички, които го помолят с искрена вяра. Ето още свидетелства за чудесни изцеления в Симферопол: „Синът ми получи травма в окото, която наложи оперативно вмешателство, но без гаранция за успех. В деня на светеца аз се обърнах към него с последна надежда в болничния храм „Светител и изповедник Лука“ и предложих на свещеника да се моли за сина ми. Колкото и да е чудно, зрението на детето ми беше спасено без операция. Слава на Бога за това!“ И друг случай: „На 6 април 1999 г ни се роди момиченце с тегло 1200 г. Раждането стана в шестия месец от бременността и имаше тежки последствия – поражение на централната нервна система, различни усложнения и заболяване на кръвта. Лекарите казаха, че това не е дете, а плод, който няма да живее. Веднага кръстихме дъщеричката си Анастасия /възкръснала/ и я причастихме в храма „Свет. и изп. Лука. С Божията помощ след продължително боледуване момиченцето оживя и на една годинка вече съответстваше на всички норми на развитие, като теглото му дори надвишаваше обичайното. Всички тези удивителни данни са записани в картона на момиченцето.“ Чудо се случило и с тригодишно дете, което страдало от левкемия. Баща му се опитвал безуспешно да намери възможност за трансплантация на костен мозък. Родителите се помолили на светеца и на следващия ден бил намерен подходящ донор. Светлият пример на необикновения лекар и духовник Св. Лука е последван от редица медици в Русия, които са създали Съюз на лекарите – християни. В памет на Свети Лука Кримски в Красноярския край обикаля Влак на здравето – консултативно-диагностичен център, носещ неговото име. Маршрутът му преминава през местата, където е живял и работил лекарят, често наричан „Хирургът в расо” и „Светителят-хирург”. През 2016 г. Руската патриаршия дари на Пловдивската митрополия частица от мощите на Свети Лука. Тя се намира в храма „Света Марина“ и периодично се изнася за поклонение. Много хора свидетелстват, че са получили помощ от светеца при операции и при решаването на различни здравословни проблеми. Жена разказва, че е била почти сляпа и дори лазерни терапии не ѝ помогнали. Когато обаче започнала да повтаря текст на св. Лука, зрението ѝ постепенно се възвърнало. Затова е сигурно, че русенци, които с искрена вяра помолят Свети Лука за помощ, ще я получат.

Красимира Василева

Общо
Хирург в расо лекува и оперира и след смъртта си
Заглавие
Хирург в расо лекува и оперира и след смъртта си
Описание
От 5 до 8 юли в катедралния храм "Света Троица"в Русе беше изложена частица от мощите на светителя Лука, хирург, изповедник, архиепископ Кримски и Симферополски.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker