Начало - Новини - Богородична стъпка помага на бездетни и лекува вярващи

Богородична стъпка помага на бездетни и лекува вярващи

Местността край Старозагорските минерални бани се сравнява с Кръстова гора

Богородичната стъпка

Богородична стъпка

Много са светите места в България. Кое от кое по-заредени енергийно. Това обаче определено не го бях чувала. А дори филм имало за него по Нешънъл джеографик. Случайно се натъкнах на информацията покрай духовното си търсене и въпросът каква забележителност да посетя в района на Старозагорските минерални бани. Но както се казва, няма нищо случайно.

Богородична стъпка. Не много високо в гората, само на километър-два от китното селце. Решаваме да си направим разходка след закуската в хотела и тръгваме пеша – няколко възрастни и две малки деца. Въпреки силният и студен вятър бодро крачим нагоре по черния път към хълма. На няколко места има пейки и масички, личи си, че е имало прилична еко пътека, която сега малко е занемарена. Вървим повече от километър и вече сме доста одухани от вятъра, навлизаме в гората, дърветата се поклащат точно както се поклащаме и ние от „жълтия код”. Децата учудващо вървят сами и никое още не е пропищяло да го носим. Усещаме, че наближаваме до мястото, тъй като по пътя започват да се появяват множество кръстове. Сглобени са от камъни на земята от човешка ръка. По-късно разбрахме, че ако си вземеш камък от това място, той ще те зарежда с позитивна енергия и ще те пази от болести. Улисани да разглеждаме кръстовете сме пропуснали да отбележим, че слънцето тук на високото е грейнало цялото, а от студения вятър няма и помен. Всичко е притихнало, най-вече ние. В очакване.

Така изглеждала местността през лятото

Така изглеждала местността през лятото

Първото, което забелязвам и леко ме разочарова, са 5-6 маси с пейки, столчета, точно като в лятна градина на кръчма. Викам си – и това място е комерсиализирано. Но точно в този момент поглеждам нагоре и се стъписвам от красиво малко дръвче – цялото покрито с бели парцалчета, в които са увити съкровените желания на стотици хора – от близо и далеч. Не случайно мястото се счита за свято и хората вярват, че като го посетят, ще се излекуват от болести. Енергията, която се усеща тук е някак … пречистваща. Да, това е точната дума. Пречистваща като сълзите, които напират от очите ми незнайно защо, когато съм най-щастлива с любимите си хора. Както казва малката ми дъщеря – мамо, плача от любов. Та и аз така сигурно.

По инициатива на местен жител е построен малък параклис "Рождество Богородично".

По инициатива на местен жител е построен малък параклис „Рождество Богородично“.

Приближавам до Богородичната стъпка. Представях си я по-малка. Всъщност в скалата има вдлъбнатина, наподобяваща човешка стъпка, която и в най-горещите летни дни е пълна с вода. Според легенда, предавана през вековете, край скалата са минали римляни, които измъчвали християнин. Той мъжествено издържал на мъките и униженията. На небето блеснала гръмотевица и се явила Света Богородица. Трогната от вярата му, тя се спуснала с младенеца на ръце и стъпила върху скалата. В коритото, което се образувало, Дева Мария изкъпала малкия Исус.

По инициатива на местен жител и с помощта на дарители днес е построен малък параклис „Рождество Богородично“. Там идват хора от цялата страна, за да се молят за здраве. В храма се влиза свободно, а върху малка масичка има хиляди изписани листи с молитви към Богородица. Отправяме и ние нашите.

Твърди се, че над скалата, където днес се издига и кръст, има силно енергийно поле и Богородична стъпка се сравнява с друга известна местност в България – Кръстова гора.

В местността има множество кръстове, сглобени от камъни на земята от човешка ръка

В местността има множество кръстове, сглобени от камъни на земята от човешка ръка

В  древността тук най-вероятно се е намирало езическо светилище, в което са се извършвали жертвоприношения. За това свидетелства запазеният саркофаг от 2 – 3 век.

В днешно време хора от страната и чужбина прииждат, за да се освободят от емоционални товари или да се помолят за здраве. Много бездетни са заченали рожба след посещението си на светото място. А културните институти всяка година провеждат Национален тракийски фолклорен фестивал, наречен „Богородична стъпка”.

На тръгване прочитаме десетте божи заповеди, които са поставени на видно място и поемаме по пътя надолу. След нас прииждат още хора, явно и те не са се уплашили от студения вятър. Обръщам се още веднъж, останала съм последна и трябва да настигна групата. Не ми се тръгва. Приятно е. Ще дойда пак… Защото тук няма граница между мистичното, езотеричното и реалното. Тук всичко е едно цяло –  любов и светлина.

Автор:  Мария Иванова

Снимки: Авторът и интернет

 

Богородична стъпка помага на бездетни и лекува вярващи
Местността край Старозагорските минерални бани - Богородична стъпка, се сравнява с Кръстова гора
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе