МедицинатаНовини

Хомеопатията има огромни възможности

Доверието на хората към хомеопатията като метод на лечение непрекъснато нараства, най-вече заради неговата безвредност, констатира Венета Стефанова, която е магистър-фармацевт в аптеки „Астра”

Венета Стефанова - магистър-фармацевт в аптеки „Астра” е категорична, че хомеопатията има огромни възможности
Венета Стефанова – магистър-фармацевт в аптеки „Астра” е категорична, че хомеопатията има огромни възможности

Световната седмица на хомеопатията, която се отбелязва през април, е повод да припомним за хомеопатичното лечение и за медикаментите, които се използват при често срещани алергични заболявания през пролетта.

Доверието на хората към хомеопатията като метод на лечение непрекъснато нараства, най-вече заради неговата безвредност. Хомеопатията се предпочита от бременни, кърмачки, деца, възрастни, както и от хора с бъбречни и чернодробни заболявания.

С приближаването на пролетта зачестяват алергичните заболявания, ето защо ще си позволя да дам няколко съвета за  използването на хомеопатични медикаменти при конкретни болести.

При алергичен ринит може да се използва Poumon histamine 30 CH /разреждания/ от по 5 гранули  1-2 пъти дневно. Ако ринитът е съпроводен и с кихане, се добавят  и Alium cepa  9 CH  и Nux vomica   9 CH 2 пъти дневно  по 5 гранули  от двата медикамента. Когато преобладава чувство за запушен нос без секрет, използвайте Apis melifica  30 CH 2-3 пъти дневно по 5 гранули.

При алергии към полени  – Pollens 15 CH, 1-2 пъти дневно по 5 гранули.

При алергичен конюнктивит -Apis melifica 30 CH по 5 гранули през половин-един час. При настъпване на подобрение, приемите се разреждат.

При ухапване от насекомо с оток на кожата и сърбеж, използвайте Apis melifica 15 CH по 5 гранули през 1-2 часа с последващо разреждане на приемите при подобряване на състоянието. Като метод на лечение, хомеопатията има огромни възможности, стига да е направен правилен подбор на медикаментите.

Седмица на хомеопатията
Седмицата на хомеопатията отбелязваме през април

Има някои погрешни схващания, свързани с хомеопатията, а именно че „действието й е бавно“. Напротив, при една остра вирусна инфекция, възпалителен процес, при невралгия или алергична реакция, с помощта на подходящо подбрани хомеопатични лекарства, се постига много по-бърз ефект, отколкото  с други медикаменти. При хронични заболявания  обаче е необходимо повече време, за да има лечението ефект. Хората трябва да знаят, че хомеопатията може да се комбинира с всеки друг метод на лечение. Но има заболявания, като рак, епилепсия, множествена склероза, детска церебрална парализа, инсулинозависим диабет и др., които  не могат да се лекуват само с помеопатични лекарства. В тези случаи хомеопатичното лечение може да бъде допълнение към основните медикаменти. Важно е да се знае, че цифрите 5, 9, 15 и 30 СН/разреждания/, които се поставят след наименованието на препарата, не са без значение. Те определят разреждането на субстанцията и нейното действие. Например някои хомеопатични медикаменти в ниски разреждания стимулират образуването на секрети, а във високи разреждания, ги потискат. В тези случаи лекарят подбира не само определен препарат, но определя и неговото разреждане в зависимост от ефекта, който се цели. Затова моят съвет към читателите на „Здраве да е“ е да не прибягват към самолечение специално с моно препаратите, а да се консултират с лекар-хомеопат  или фармацевт.

Основни принципи на хомеопатията са: подобието, безкрайно малките дози и индивидуалният подход към болния. Подборът на лекарство се определя от физическите и психо-емоционални  особености  на всеки отделен човек. Тези особености са  определящи за дозата, а не възрастта, както е при другите лекарства. Хомеопатичните лекарства  се приемат под формата на гранули, таблетки, свещички, капки и сиропи. Съществуват още комбинирани и моно препарати.

За основоположник на хомеопатията като метод на лечение се смята немският лекар Самюел Ханеман. След дългогодишни наблюдения и експерименти той установил, че  веществата, които в измерими дози могат да причинят болест, в безкрайно малки дози могат да излекуват болест, протичаща с подобни симптоми – т.е. на принципа „клин, клин избива“ Например всички знаем какви са симптомите  при ужилване от пчела. Лекарите хомеопати използват пчелната отрова като хомеопатично лекарство, за лечение на всякакви други обриви, приличащи на обрива от пчелно ужилване, но в безкрайно малки дози.

Автор: Венета Стефанова, магистър-фармацевт  в аптеки „Астра“- Русе

Снимка: Валентина Караджова

Общо
Хомеопатията има огромни възможности
Заглавие
Хомеопатията има огромни възможности
Описание
Доверието на хората към хомеопатията като метод на лечение непрекъснато нараства, най-вече заради неговата безвредност
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker