Начало - Новини - Как да се адаптираме към активна работа след отпуска?

Как да се адаптираме към активна работа след отпуска?

Няколко ценни съвета от известния психолог д-р Ценка Местанска

Сезонът на отпуските почти отмина и е време за активна работа.

За съжаление мнозина, които се завръщат на работа след отпуска, изпадат в необяснима депресия, имат проблеми със сутрешното ставане, работата не им спори и се чувстват изморени, казва д-р Ценка Местанска.

Сезонът на отпуските почти отмина и е време за активна работа. За съжаление мнозина, които се завръщат на работа след отпуска, изпадат в необяснима депресия, имат проблеми със сутрешното ставане, работата не им спори и се чувстват изморени. Според учените причините основно са психологически и затова специалистите съветват да си осигурим плавен преход от почивните към всекидневните професионални задължения.
Как това да се случи безпроблемно и да се върнем на работа с желание , разговаряме с д-р Ценка Местанска, психолог и семеен консултант, сертифициран експерт по ТЕС (техника за емоционална свобода), метод в енергийната психология. ТЕС е създаден от американския инженер от университета Станфорд Гари Крейг , който се основава на разбирането, че всички негативни емоции са прекъсвания в енергийната система на човешкото тяло.
Д-р Местанска, след отпуска обикновено на човек му трябва време, за да влезе отново в ритъм. Нормално ли е това и има ли начини, с които бързо да влезем в час и да бъдем пълноценни на работа?
Да това е често срещано явление. Защо? Защото през отпуската сме настроени на други вибрации, друга енергия тече в нас. Когато трябва да започнем работа, много внимателно трябва да подходим към пренастройването на нашето тяло – духовно, ментално, дори и физическо. Хубаво е след почивката поне един-два дни да имате възможността да се адаптирате. Първо към дома, второ да се настроите за работа, защото много резкият скок е шок за тялото. Ако трябва веднага да тръгнете на работа, това е стрес за тялото и клетките, защото обстановката е различна, хората са различни, отговорността е много по-голяма на работното място. А отговорността е много важна. И когато вие не сте в кондиция, когато сте в апатия, ако сте разсеяни и не си вършите добре работата, това се забелязва от колегите. Това от една страна допълнително ви натоварва, а и не е добро и за вашето име, разбира се.
Как на практика можем да си помогнем в такава ситуация?
Препоръчвам хората първо да си направят ревизия на чувствата, които изпитват, след като са се върнали след отпуска. Дали желанието за работа е нула по скалата от нула до десет. Ако е нула или близко до нея, е добре да се замислят дали изпитват още някакви негативни емоции, свързани със започването работата. Нека всички да ги запишат на лист хартия и да започнат да работят от първото до последното, като спазват една формула. Нека първо си кажат: Въпреки че не ми е приятно да тръгна на работа, аз се приемам такъв съм. Приемането е една много силна форма, чрез която ние се настройваме: приемаме ситуацията, че не можем да бъдем постоянно в отпуска, че идва един момент, в който почивката свършва и трябва да започнем работа. След това да благодарим за отпуската, че е била толкова хубава, че ни е заредила с енергия, че сме релаксирали и преживяли приятни мигове. Да простим на себе си, ако изпитваме негативни чувства, защото точно те блокират нашето тяло и ни карат да се чувстваме нещастни. Накрая нека да се усмихнат – на ситуацията, че те са отпочинали, че са заредени с енергия и могат да постигнат успехи в кариерата си, да бъдат още по-успешни в професионален аспект. Ако усмивката на грейне на лицето им, нека поне да се усмихнат вътрешно, в своето тяло, защото това тяло е успяло да се възстанови през отпуската и сега е готово отново за обичайната работа.

Как да се адаптираме към активна работа след отпуска?
Няколко ценни съвета от известния психолог д-р Ценка Местанска.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе