НовиниХранене и спорт

Как да подобрим нашето зрение ?

Витамините А и С – антиоксиданти, разрушаващи свободните радикали

Съществуват редица фактори за влошаването на нашето зрение.
Съществуват редица фактори за влошаването на нашето зрение.

С развитието на цивилизацията очите ни се натоварват много повече, отколкото преди. Все пак 80% от информация за външния свят, ние получаваме, благодарение на очите?! Следователно визуалните натоварвания поглъщат до една четвърт от цялата нервна енергия на човешкия организъм. Съществуват редица фактори за влошаването на нашето зрение. Прост пример за това е, когато очите ни не могат да фокусират изображението добре, и от там идва проблемът с неясното виждане. Това затруднение се решава с помощта на очила или контактни лещи, които обаче няма да ни излекуват. И тук на помощ идват изпитаните домашни средства, адекватното хранене, физическите упражнения и пречистването на организма, които не само могат да спрат влошаването на зрението ни, но и да го подобрят.

Основните фактори, отговорни за слабото зрение са не добрата защита от външни влияния като цигарения дим, ултравиолетовото и други видове облъчвания;

продължително натоварване, лошо осветление, изискващо силно напрягане на зрението; слабата подвижност на очните мускули, което води до тяхната атрофия, замърсеността на организма с микроорганизми, които естествено могат да населяват очите и да влияят на зрението ви. Лошото хранене, приемът на наситени мазнини и недостигът на хранителни вещества за доброто развитие на очите, кръвоносните съдове и емоционалните състояния и големи физически натоварвания, на човек са друг фактор, който блокира визуалните ни възможности.
Витамин А, или ретинол, е елементът, който хората най-вече свързват със зрението. Ретината съдържа два вида чувствителни към светлината рецептори, пръчици и колбички, които получават светлина и предоставят информация за обекта, който виждаме. Тази информация се преобразува от ретината до електрически импулси и се изпраща до мозъка, който превежда тези импулси в образ.
Пръчиците са отговорни за периферното зрение и функционират в слаба светлина. Те съдържат пигмент, който химически е много сходен с витамин А. Колбичките отговарят за централното зрение, детайлността и цветовете. За да функционират добре те изискват ярка светлина и витамин А. Без него сме загубени, защото пръчиците ще се разрушат и зрението ни ще намалее. Един вид предупреждение затова е нощната слепота. При слабо осветление очите зависят от пръчиците, за да поддържат виждането. По този начин, когато има недостиг на витамин А, пръчиците не могат да функционират и настъпва нощната слепота.
Благодарение на същия този витамин А се поддържат още лигавиците, слъзните канали, жлезите. Слъзните секрети запазват целостта на епитела, особено на мембраните, които защитават очите и осигуряват устойчивост срещу бактериални нашествия. Изводът е, че тъканите, отслабени от липсата на витамин А, са по-податливи на инфекции. Едно проучване, в Масачузетската болница, в Бостън, показва, че прилагането на витамин А директно в окото може да стимулира слизесто-произвеждащите клетки.

Най-много витамин А се открива в морковите.
Най-много витамин А се открива в морковите.

Не само очите, но и деликатните тъкани около тях и клепачите, също се нуждаят от витамин А и витамин C, за да поддържат оптимално здраве. Много хора страдат при появата на „ечемик”, а това означава дефицит на витамин А. Той е витамин, който се изчерпва бързо, когато очите са изложени на ярка светлина или отблясъци, особено важно е този елемент да бъде включен в менюто на хора, които шофират, работят на открито или прекарват времето си пред листове с ярка-бяла хартия.
Витамин А е и антиоксидант. Той има способността да разрушава свободните радикали, които атакуват структурните протеини, ензимите и клетъчните мембрани на окото. Когато има излишък на свободни радикали, това може да увреди нормалните клетки и играе роля в развитието на катаракта, макулна дегенерация и глаукома, както и множество други болести, включително рак и сърдечно-съдови заболявания.
Големи нива на концентрация от витамин С се откриват във водната хуморална течност на окото. Тя играе жизненоважно значение за поддържане на нормалното зрение, за запазване на капилярите и съединителната тъкан на очите в добро състояние.
Поеман на големи дози витамин С доказва своята ефективност при изтегляне на течности от окото и намаляване на повишено вътреочно налягане (IOP), свързани с глаукома.
Ефективен е и при при профилактика на катаракта и нарушения на ретината като диабетна ретинопатия, както и свързаната с възрастта макулопатия.
Както е известно катарактата и уврежданията на ретината могат да бъдат причинени от излишък на свободни радикали, a витамин С също като витамин А е антиоксидант, и следователно диета, която съдържа този витамин може да забави процеса на развитие на катаракта или нарушения на ретината. Ретинитът пък е заболяване, което се свързва с диабета. Неговата структура, също както и други оплаквания, свързани с капилярна крехкост, са реагирали добре при прилагане на терапия с витамин C, наречена биофлавоноиди.
Друго заболяване е скорбутът. Той е следствие от дефицит на витамин С, който след това води до очен кръвоизлив. Всеки кръвоизлив на окото, който не е свързан с диабет, хипертония или друга причина, трябва да бъде изследван като симптом на скорбут. Лечението с Витамин C обикновено дава резултати в рамките на една седмица.

Общо
Как да подобрим нашето зрение ?
Заглавие
Как да подобрим нашето зрение ?
Описание
Основните фактори, отговорни за слабото зрение са не добрата защита от външни влияния като цигарения дим, ултравиолетовото и други видове облъчвания;
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker