НовиниХранене и спорт

Как да предотвратим появата на пришки

Когато едно място върху кожата е многократно търкано, слоевете могат да се разделят и да се пълнят с течност, която се превръща в пришка

Бягане - пришки.
Независимо дали сте изминали километри с туристически обувки или нов чифт обувки на високи токчета, знаете какво е да изпитвате болка при появата на пришки.

Независимо дали сте изминали километри с туристически обувки или нов чифт обувки на високи токчета, знаете какво е да изпитвате болка при появата на пришки. „Хората са получавали пришки още от древни времена“, казва д-р Грант Липман, клиничен доцент по спешна медицина в университета „Станфорд“.

Експертите все още нямат единодушно мнение по въпроса как да ги предотвратят. Но в едно ново проучване, публикувано в „Клиничния журнал по спортна медицина“, Липман и колегите му установили, че най-евтиното решение също може да бъде най-добрият вариант: хирургична хартиена лента.
За да разбере дали хартиената лента наистина помага, за да се предотврати появата им, Липман решава да изучава бегачите на ултрамаратони. „Краката им първи пострадаха“, казва той. Появата на пришки е единственият най-опустошителен фактор, който оказва влияние върху ефективността на бегачите на ултрамаратони.
В „RacingThePlanet“, изтощителен ултрамаратон от 249.44 километра през четири пустини, екип от медицински помощници, следвал 128 бегачи, които носели собствена храна и екипировка. Медицинският екип използвал хартиена лента „Микропор“ – има така, която се предлага в аптеките – да предпази единия крак на бегача от появата на пришки. Другият крак служел като пример.
В края на състезанието, хартиена лента намалила появата на пришки с 40%. Само 30 от участвалите в екперимента имали мехури, докато 81 от не увитите с хирургична лента крака имали мехури. И когато увитите крака получавали пришки, те се образували много по-късно в състезанието.
Когато едно място върху кожата е многократно търкано, слоевете могат да се разделят и да се пълнят с течност, която се превръща в пришка. Начинът, по който може човек да се предпази е да се направи областта на стъпалото по-хлъзгава, което облекчава триенето, обяснява Липман. Някои методи изглежда работят, но те идват с недостатъци; и докато антиперспирантите правят нещата лесни за много хора, те също дразнят кожата, според последните проучвания. Самозалепващите подложки и високотехнологичните гелове вероятно работят, но те са скъпи.
Хартиената хирургическа лента не само работи, но идва с много предимства. „Тяхното лепило не е твърде агресивно, така че няма да бъде откъснат върха на пришката,“ казва Липман. „Една ролка от този вид лента може да бъде ползвана с години.“

Общо
Как да предотвратим появата на пришки
Заглавие
Как да предотвратим появата на пришки
Описание
Когато едно място върху кожата е многократно търкано, слоевете могат да се разделят и да се пълнят с течност, която се превръща в пришка.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker