Новини

Как бързо да спрете кръвотечение от носа?

Продължителната, ежедневна употреба на назален спрей, може да доведе до ерозия на лигавицата

Кръвотечение от носа.

Кръвотечението от носа може да бъде причинено от редица различни неща, обяснява д-р Джоузеф К. Хан, директор на отделението по Ринология и ендоскопска синусова хирургия в медицинското училище в Източна Вирджиния.

Кръвотечение от носа (или дори само като си духате носа и намирате кръв) може да бъде нещо страшно, неудобно, и малко гадно дори.

Но истината е, че този злощастен феномен на тялото е нещо обичайно през зимата, и (за щастие) рядко е признак на нещо сериозно.
Кръвотечението от носа може да бъде причинено от редица различни неща, обяснява д-р Джоузеф К. Хан, директор на отделението по Ринология и ендоскопска синусова хирургия в медицинското училище в Източна Вирджиния. Най-често срещаният признак е сухотата в лигавицата, лигавицата вътре в носа. „Мукозната мембрана, особено преградата,която е много добре кръвоснабдена. В нейните дълбоки слоеве са разположени множество малки артерии, които образуват гъста капилярна мрежа непосредствено под лигавичния епител. В лигавицата на долната носна раковина, по свободния ръб на средната носна раковина и по задните части на долната и средната носна раковина са разположени венички, които образуват венозни пещеристи тела. При изпълване с кръв тези пещеристи тела набъбват, носната лигавица увеличава неколкократно обема си, поради което просветът на носната кухина се стеснява. В предната и долната част на носната преграда под лигавицата се намира силно развита артериална и венозна мрежа“, казва д-р Хан. „Това, което се случва, е, че ако има много сух въздух всичката тази влага се изпарява и изсъхва, и затова можете да получите кървене.“
Други чести причини включват надраскването на тази същата част от лигавицата отново и отново (бъркане в носа, това често е проблем за децата) и продължителна, ежедневна употреба на назален спрей, което може да доведе до ерозия на лигавицата. (Това се превръща в проблем, ако използвате спрей за нос, постоянно, за да ви помогне срещу различните алергии. Но е добре, когато тези спрейове се използват краткосрочно за симптоми на настинка или инфекция на синусите.)
Най-добрият съвет за спиране на кръвотечение от носа.
Д-р Хан казва, че най-добрият начин да се спре кървене от носа е превенцията. Необходимо е да се погрижите лигавицата на носа ви да бъде хидратирана, тъй като въздухът става сух по време на зимните месеци. Той препоръчва да използвате овлажнител в дома си и назален овлажнител, за да успокоите сухата кожа около носа.
И ако все пак започне да ви тече кръв от носа, не се паникьосвайте. Кръвотеченията са обичайни в по-студените зимни месеци, когато влажността във въздуха е по-ниска.
Д-р Хан препоръчва да притиснете носа си точно под костта, когато започне да кърви. „Повечето от притока на кръв се събира там, така че това е един от начините да го спрете“, казва той. Другото, което трябва да направите е да седнете и да наведете главата си леко напред, използвайки кърпичка, за да попиете кръвта. Навеждайки главата си назад е възможно кръвта да се оттече в гърлото, което да доведе до стомашно разстройство.


Специалистът също препоръчва да използвате спрей за нос с оксиметазолин, за да спре притока на кръв. Както бе споменато по-рано, прекомерната употреба на назални спрейове може да доведе до кръвотечение от носа, но когато кръвотечението е активно те могат да помогнат, защото оксиметазолина свива кръвоносните съдове, обяснява лекарят.
Кръвотечението от носа признак ли е на нещо сериозно?
Най-честата причина за кървене от носа е кървенето от кръвоносните съдове в предната част на носа, което ще доведе до малка струйка кръв, обяснява д-р Хан. Но ако се появи по-голям приток на кръв, кръвотечението би могло да бъде по-сериозно.
Някои от най-често срещаните причини за тежки кръвотечения включват счупена кост на носа (обикновено от падане или удар в лицето), тумори или нарушения при кръвосъсирването. Когато има кървене от носа, ако хората са с високо кръвно налягане, то кървенето може да бъде по-обилно.
Ако притискането на носа и прилагането на спрей намали малко кръвотечението от носа, след 15 или 20 минути, д-р Хан съветва да отидете към спешното отделение. Лекарят ще трябва да прегледа носа ви, за да определи причината и евентуално да предпише лечение, като лекарства (особено ако имате високо кръвно налягане или друго състояние, което причинява кървене), наместване на фрактурата на носа, или обгаряне, за да се запечата кървящия съд.

Общо
Как бързо да спрете кръвотечение от носа?
Заглавие
Как бързо да спрете кръвотечение от носа?
Описание
Продължителната, ежедневна употреба на назален спрей, може да доведе до ерозия на лигавицата.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker