Начало - Новини - Художникът Николай Караджов отново впечатли Пловдив с картините си

Художникът Николай Караджов отново впечатли Пловдив с картините си

Естетическата му мощ е противоотрова срещу лошото и грозното, каза галеристката Красимира Алексиева

В залата на галерията Николай Караджов показва седемнадесет свои нови платна в жанровете голо тяло, фигурална композиция, натюрморт и пейзаж.

Русенският художник Николай Караджов откри в края на май самостоятелна изложба в пловдивската галерия „Възраждане“.

Русенският художник Николай Караджов откри в края на май самостоятелна изложба в пловдивската галерия „Възраждане“. Известният живописец гостува за втори път във „Възраждане“ по покана на галеристката – поетеса Красимира Алексиева.

В залата на галерията Николай Караджов показва седемнадесет свои нови платна в жанровете голо тяло, фигурална композиция, натюрморт и пейзаж.
Николай Караджов е художник, който винаги устоява на временните изкушения и капризи в изкуството и е единствено верен на себе си. Верен на живописните си енигми, разграничили артистичното му его от всичко останало, каза при откриването на експозицията му Красимира Алексиева.Тя добави, че каквото и да рисува художникът – красиви жени, цвете или натюрморт, естетическата му мощ е като противоотрова за всичко лошо, грозно и арогантно. Картините на Николай Караджов са изтънчени, с хладна прелест на рисунъка, с магнетична психологичност на сюжета и субекта. Композициите в платната са семпли и скромни и това още повече вдига качеството на внушението им. Емпатията между картина и зрител е на дълбоко психологическо ниво и остава насладата от майсторството на един зрял и искрен живописец, допълва още галеристката.
Да гостувам в Пловдив като творец е нещо много вълнуващо за мен, каза след откриването на изложбата Николай Караджов. Този вековен град, и най-вече Старият Пловдив, където се намират 15 – 20 работещи галерии, още толкова храмове, църкви и катедрали, където всеки камък мирише на история и на култура, те кара да се чувстваш горд, че си част от всичко това. Независимо дали го осъзнаваш, ставаш част от този стремеж към красота и съвършество, каза още художникът. Той призна, че силата му като художник е в това да портретува и да одухотворява. Независимо какво рисувам – жена цвете композиция … аз се стремя да вникна във висшия смисъл на съзиданието. Анализирайки структурата, строежа на обекта, да стигна до енигмата на духа. Като художник, винаги съм се стремил към красотата. Тя ме отвежда към темата за съвършенството. Възможно ли е то в нашия груб съвременен свят, нямам категоричен отговор на този въпрос, но не съм преставал да се стремя към красотата, каза още Николай Караджов.
Ваня Георгиева

Художникът Николай Караджов отново впечатли Пловдив с картините си
Естетическата му мощ е противоотрова срещу лошото и грозното, каза галеристката Красимира Алексиева.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе