Деца и родителиНовини

Ако всички жени кърмеха…

Само едно от всеки пет деца в страните с високи доходи се кърмени в продължение на 12 месеца

Кърмене.
Кърменето увеличава детската интелигентност и може да ги предпази от затлъстяване и диабет по-късно в живота, продължават с изводите си учените.

Ако почти всички жени в света кърмеха своите бебета и малки деца, детските смъртни случаи щяха да с около 800 000 по-малко и щеше да има с около 20 000 по-ниска смъртност от рак на гърдата всяка година, съобщават изследователи.
Това намаление на смъртните случаи при децата е еквивалент на 13 на сто от всички смъртни случаи при деца под 2-годишна възраст, споделят авторите на изследването, което е публикувано в две части в онлайн изданието The Lancet. Учените също така заявяват, че текущите практики в кърменето струват на световната икономика милиарди долари годишно. „Съществува широко разпространено погрешно схващане, че ползите от кърменето се отнасят само за бедните страни. Това е далече от истината“, казва авторът Сезар Виктора от Федералния университет на Пелота в Бразилия. „Нашата работа в тези серия от изследвания ясно показва, че то спасява животи и пари във всички страни, богати и бедни. Заради това е важно справянето с този проблем да стане в световен мащаб“, добавя Виктора.
Само едно от всеки пет деца в страните с високи доходи се кърмени в продължение на 12 месеца, споделят своите тревоги изследователите. И само едно от три деца в страните с ниски и средни доходи е кърмено през първите 6 месеца. Това означава, че милиони деца и жени не получават пълните ползи, предлагани от кърменето, за което е доказано, че прави както майките, така и деца по-здрави, съобщават авторите на изследването.
В подробен анализ направен по целия свят, учените са идентифицирали редица ползи от кърменето. Например, то намалява риска от внезапна детска смърт в страните с високи доходи с повече от една трета. Проучването също така констатира, че кърменето може да попречи на около половината от всички случаи на диария и една трета от респираторни инфекции в страните с ниски и средни доходи.
Кърменето увеличава детската интелигентност и може да ги предпази от затлъстяване и диабет по-късно в живота, продължават с изводите си учените. Сред майките, дългосрочното кърмене намалява риска от рак на гърдата и рак на яйчниците, добавят те.
Изчислено е, че по-малкото мислене сред децата, които не са кърмени е коствало на глобалната икономика около 302 милиарда долара през 2012 г. Загубата в страните с високи доходи е била 231 милиарда долара е изводът от изследването.
Нивата на кърмене при кърмачета на възраст под 6 месеца са се увеличили до 90% в Съединените щати, Китай и Бразилия, както и до 45% в Обединеното кралство, това ще намали разходите за лечение на често срещани детски болести като пневмония, диария и астма. Това би могло да спести на системите за здравеопазване около 2.5 млрд долара в САЩ, 29.5 милиона в Обединеното кралство, 224 милиона в Китай и 6 милиона в Бразилия, според проучването.
Въпреки многото ползи от кърменето, процентите са ниски, особено в страните с високи доходи, показва проучването. „Кърменето е едно от малкото положителни здравни поведения, които са по-често срещани в по-бедните страни, отколкото в богатите, а в рамките на бедните страни, е по-често срещано сред бедните майки“, обяснява Виктора.
„Суровата действителност е, че при липса на кърмене, разликата между бедни и богати в оцеляването на децата ще бъде още по-широка. Нашите констатации следва да успокоят политиците, че бързата възвръщаемост на инвестициите е реалистична и осъществима, и няма да е нужно цяло едно поколение, за да се реализира „, споделя той.
Причините за недостатъчното кърмене включват лошо насърчаване и подкрепа на кърменето и агресивен маркетинг и покачване на продажбите на храни за кърмачета, заявяват авторите на изследването. „Съществува широко разпространено погрешно схващане, че кърмата може да бъде заменена с изкуствени продукти без неблагоприятни последици“, казва още Виктора. „Доказателствата, очертани в серията проучвания, внесени от някои от водещите експерти в областта, не оставя съмнение, че решението на жените да не кърмят, има сериозни дългосрочни отрицателни последици за здравето, храненето и развитието на децата и върху здравето на жените,“ заключва той.

Общо
Ако всички жени кърмеха
Заглавие
Ако всички жени кърмеха
Описание
Кърменето увеличава детската интелигентност и може да ги предпази от затлъстяване и диабет по-късно в живота.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker