Новини

Игнат Канев за ценностите в живота си

88-годишният милиардер от Горно Абланово се поддържа със спорт и работа

Канадският милиардер от Горно Абланово Игнат Канев ще празнува на 6 октомври 88-я си рожден ден в родното село.
Канадският милиардер от Горно Абланово Игнат Канев ще празнува на 6 октомври 88-я си рожден ден в родното село.

Канадският милиардер от Горно Абланово Игнат Канев ще празнува на 6 октомври 88-я си рожден ден в родното село. По необичаен начин – ще открие построения с дарени от него средства културен център, който ще носи неговото име.
Днес 4 дена по-рано, той заедно със семейството си посети друга рожба на филантропския си дух – Канев център на Русенския университет. Всички, които присъстваха на това събитие, видяха сълзите в неговите очи. Това бяха сълзите на съзидателя пред съграденото от него, на човека, развълнуван от почитта и вниманието, което му оказват, на емигранта, когато стъпи на родна земя.
В самолета, в който пътувах от Канада, имаше 400 души, но не видях друг на моята възраст. Едно такова пътуване и напрежение не ми се отразява много добре, но когато дойдох тук и видях как хората ми се радват, как помнят хубавите работи, си казах, че догодина пак ще дойда, каза Игнат Канев.
Ентусиазмът на 88-годишния мъж действително е завладяващ. Физическата си кондиция той споделя, че поддържа със спорт. Всеки ден играе голф, три пъти в седмицата – тенис. Към своята рецепта за дълголетие той добавя и спокойствието, но и работата. Въпреки почетната си възраст Канев продължава да работи – всеки ден от 7 до 12 часа, но не пропуска да отбележи, че в младостта си се е трудил буквално по 24 часа. Вероятно принос има и чесънът, но основно „вината” е на гените, дядо ми изкара до 100 години, а баба ми- до 105, сподели г-н Канев.
Със сигурност благотворителността също е средство, което поддържа младежкия дух на строителния предприемач. Това е емоция, която зарежда положително, а Игнат Канев е направил толкова много жестове- към млади хора, към институции, неправителствени организации. Благодарение на неговата подкрепа е вдигната и българска църква „Св. Димитър Български“ между Мисисага и Брамтън. Тя е духовно лоно, което събира българите, които живеят в тези два града. Игнат Канев сподели, че в храма българите празнуват 26 април като Ден на България. Никога не съм се срамувал от своето гнездо, птица, която се срамува от своето гнездо, не заслужава да живее, каза Канев.

на срещата присъстваха съпругата му Димитрина, двете му дъщери Анна-Мария и Кристина, дори 4,5-месечната внучка, която носи неговото име – Игнатия- Анна.
На срещата присъстваха съпругата му Димитрина, двете му дъщери Анна-Мария и Кристина, дори 4,5-месечната внучка, която носи неговото име – Игнатия- Анна.

Той е от онази порода хора, за които да правиш добро на другите е естествена необходимост. На него не му е необходим закон за дарителството и меценатството, просто защото той е дълбоко убеден, че благотворителността е лична потребност. Правя го, защото смятам, че така създавам импулс за другите, за обществото, призна милиардерът и призова всеки, който има възможност, да го прави. Аз през последните 25 години редовно го правя. Който има пари- с парите, който има талант – с таланта си ….Ето това е едно от нещата, които поддържат духа на възрастния Игнат Канев млад.
Семейството е другия стълб, който му дава творческа енергия. Канев сподели, че семейството е най-важното за него. Не случайно на срещата присъстваха съпругата му Димитрина, двете му дъщери Анна-Мария и Кристина, дори 4,5-месечната внучка, която носи неговото име – Игнатия- Анна. Когато я взе в скута си, известният бизнесмен стана просто един любящ дядо. Той призна, че неговото най-съкровено желание е внучката му да се гордее с него. Наблюдавайки щастието в очите му, ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев не се стърпя и сподели, че и неговата дъщеря догодина ще го направи дядо.
От висотата на постигнатото и на своята мъдрост Игнат Канев посъветва младите българи да се трудят, да бъдат постоянни и да открият какво могат да дадат на обществото. Той напомни, че когато заминава от България, е бил едно 14-годишно селянче с цървули и първите обувки си купува в Германия. Според Канев всеки, когато има цел и амбиция може да успее, стига да работи упорито. Свободата, която вече имате е голяма ценност, възползвайте се от нея, каза още един от най-успелите българи.
Очаквайте ексклузивно интервю с дъщерите на г-н Канев.

Автор: Габриела Стефанова

Общо
Игнат Канев за ценностите в живота си
Заглавие
Игнат Канев за ценностите в живота си
Описание
88-годишният милиардер от Горно Абланово се поддържа със спорт и работа
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker