Новини

Над 6000 именици празнуват в Русе на Гергьовден

Гергьовден е един от най-хубавите български празници
Гергьовден е един от най-хубавите български празници
6 119 жители на Община Русе отбелязват своя имен ден на днешния Гергьовден.

На 6 май Православната Църква почита подвизите на Свети Георги Победоносец.
Най-много са празнуващите, които носят името на светията – 3 104 русенци, които се казват Георги. Името Галин носят 131 човека, Галина – 1 037, Галя – 325, Гана – 55, Ганка – 175, Гина – 147, Гинка – 388, Гиргина – 43, Гергана – 520, Гергина – 64, Гани – 4, Ганчо – 75, Геро – 2, Гошо – 10, Жорж – 7, Жоро – 22, Жоржета – 10.
Свети великомъченик Георги Победоносец е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на много държави и градове, пръснати по целия свят.
Роден в Кападокия (Мала Азия), на 20 години му е дадена военната титла трибун, след като се проявява като пълководец. През 303 г., по време на управлението на император Диоклециан, е убит, тъй като е защитавал християнската вяра.
На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя.

Екипът на „Здраве да е” честити празника на всички именици. Бъдете позитивни и устремени!

Свети Георги и ламята

Близо до град Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той често излизал и много хора ставали негова жертва. Когато пък доближавал градските стени, дъхът му отравял онези, които били наблизо и го вдишвали. Гражданите се опитвали да се преборят със звяра неведнъж, но нямали успех.

Така един ден те решили да помолят техния владетел за помощ, той пък от своя страна издал заповед, с която разпоредил всеки ден да предават на змея по едно от децата си и тъй да се спасят останалите. Издавайки тази заповед той уверил хората, че когато дойде неговия ред, и той ще предаде дъщеря си на чудовището. И така всеки ден отвеждали на брега на езерото по едно от децата, докато не дошъл ред на дъщерята на управителя. Когато това станало, гражданите поискали от бащата да изпълни думата си. Той заповядал на детето си да облече най-хубавата си премяна и да отиде на брега на езерото.
Знакът на руския орден „Св. Георги“ – I степен

Когато змеят излязъл, се появил св. Георги яхнал бял кон и отишъл при девойката. Попитал я защо стои там и плаче, а тя като му обяснила защо е там, викала към него да бяга. В този час светецът-воин препуснал към змея и го пробол с копието си. После наредил на момичето да върже змея с пояса си и да го завлече в града. Народът, като видял това, се разбягал от страх, но св. Георги им заговорил, да не се страхуват, защото Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, за да повярват в Него. Подир тези думи светият войн отрязал с меча си главата на змея, а хората повярвали в Бога и всички до един се покръстили, а те били двадесет и пет хиляди без жените и децата.

На това място по-късно била съградена голяма църква на името на Божията Майка и друга една на името на св. Георги Победоносец. Тук именно станало и друго чудо. При освещаването на този храм избликнал извор с жива вода, която лекувала много душевно и телесно болни.


ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМИ ЗА ПРАЗНИЦИ НА СВЕТЦИ ПРЕДСТАВЕНИ ОТ БИБЛИОТЕКА „ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ“

Общо
 Над 6000 именици празнуват в Русе на Гергьовден
Заглавие
Над 6000 именици празнуват в Русе на Гергьовден
Описание
6 119 жители на Община Русе отбелязват своя имен ден на днешния Гергьовден. На 6 май Православната Църква почита подвизите на Свети Георги Победоносец
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker