Новини

Обездвижването убива, движението е лек

Спортните занимания облекчават хроничните заболявания

Обездвижването убива, движението е лек.
Обездвижването убива половин милион европейци, повече от жертвите на тютюнопушенето, и струва 80 милиона годишно.

Обездвижването убива половин милион европейци, повече от жертвите на тютюнопушенето, и струва 80 милиона годишно. Наричат го бомба със закъснител. От друга страна движението е лек. Само 30 минути активност на ден, 5 пъти в седмицата, са достатъчни да променят тази страшна статистика, сочи проучване на Европейския център за икономика и бизнес изследвания Centre for Economics and Business Research, поръчано от BG Бъди активен ISCA.
Липсата на физическа активност се оказва четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб. Коронарна болест на сърцето, диабет тип 2, високо кръвно налягане, рак на дебелото черво, Алцхаймер… са болести, които често водят до фатален край и които обикновено са причинени от обездвижване.
По-интересното е, че не само тези, но и много други хронични заболявания, се повлияват положително при възстановяване на физическата активност. Още по-любопитното е наблюдението, че често движението и спортът имат по-добър ефект върху здравето отколкото лекарствата.
Редица медицински доклади съобщават за сериозно подобрение при 20 хронични заболявания, като исхемична болест на сърцето, инсулт, диабет тип 2, затлъстяване, рак, психични разстройства, мускулно-скелетни проблеми.
Дори при хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) движението е препоръчително, тъй като то подобрява дихателните и кардиологичните функции на организма. Всичко това намалява симптомите на задух и повишава възможностите за физическо натоварване.
При сърдечно-съдовите заболявания умерените физически упражнения подобряват качеството на живот на тези болни и намаляват смъртността с над 30 процента.
Безспорен медицински факт е, че аеробните тренировки водят до понижаване на кръвното налягане. Контролирани проучвания показват, че при 31 процента от пациентите кръвното пада с 10 mmHg при редовни физически упражнения. Изследвания доказват, че спортните занимания понижават лошия холестерол от 1 до 2 mmol/l и повишават добрия.
Физическата активност намалява подкожните висцерални мазнини, подобрява метаболизма, но това е широко известно. Клинични изследвания показват, че физическите упражнения имат благотворен ефект върху метаболизма и гликемичния индекс и затова имат лечебно влияние върху диабета. Дори при раковите заболявания физическата активност има благотворен ефект. Той обаче зависи от вида и стадия. При рак на простата например прогресията на болестта се забавя с 57 %. От друга страна движението облекчава страничните ефекти от лечението с лъче- и химиотерапия.
Физическата активност повишава когнитивните ни способности и постепенно възстановяват клетките, засегнати от мозъчна атрофия. При начални признаци на Алцхайемер има добър ефект.
Именно благотворните ефекти на физическата активност върху здравето на човека и страшната статистика за обездвижването на европейците, особено на децата и младежите, са причина Европа да обръща все по-голямо внимание на масовия спорт. Федерацията на европейските столици и градове на спорта (ACES Europe) от 2001 година насам организира конкурс за престижната награда – Европейска столица на спорта и Европейски град на спорта, като по този начин се стимулира активното движение сред широк кръг от хора – от деца до възрастни.
През 2016 година Русе ще бъде Европейски град на спорта, след като през 2014-а и 2015-а бяха Пловдив и Бургас. През 2018-а Европейска столица на спорта е София.

Общо
Обездвижването убива, движението е лек
Заглавие
Обездвижването убива, движението е лек
Описание
Спортните занимания облекчават хроничните заболявания.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker