Новини

„Подобри гората“ – мотото на тазгодишната Седмица на гората

Седмица на гората е фокусирана върху екосистемните ползи от горските продукти

Подобри гората
„Подобри гората“ е посланието на тазгодишната Седмица на гората, която ще се проведе в цялата страна от 4 до 10 април.

„Подобри гората“ е посланието на тазгодишната Седмица на гората, която ще се проведе в цялата страна от 4 до 10 април. Мотото на кампанията е израз на ангажимента за развитие на сектора и призив към гражданите да се включат активно в процеса. Неслучайно и логото тази година изобразява гора от ръце.
Това е празник на всички ангажирани в опазването и стопанисването на зеленото богатство на България. За първи път Седмица на гората се чества през 1925 година, когато по инициатива на Дружеството на лесовъдите в България се провежда така нареченият празник за залесяването и Втората световна война спира нейното провеждане за повече от десетилетие. Празникът на гората и лесовъдите е възобновен през 1956 г.
Седмица на гората е фокусирано върху екосистемните ползи от горските продукти, красотата на горските територии у нас, как те помагат на хората и как даровете на природата променят ежедневието ни.
РЗИ – Русе продължава със здравно-образователни лекции да запознава учениците от всички Русенски училища, относно опазване биоразнообразието на природните богатства в Русенска област.
За 2016-та година са предвидени рекордни инвестиции за залесяване. Най-сериозното залесяване е било през миналата година. Очаква се тази година то да е с 28% повече, като само в държавните гори ще бъдат обларогодени над 20 000 декара, заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов.
Зам.министърът изразява задоволство, че мерките, които правителството и парламента са направили със законодателните промени и с наредбите за ограничаване на безконтролното отсичане и незаконното изсичане, дават резултат.
12 милиона лева са събрали държавните предприятия за изминалата година. Това е с 5 пъти повече от предходната. Управлението и стопанисването на горите също е подобрено. С почти същия добив на дървесина са постигнати по-добри финансови резултати. 29 милиона, или с 8% повече от миналата година са предвидените средства за 2016 г. за горскостопански дейности, свързани със залесяване, стопанисване, защита и опазване на държавните горски територии. 19 хиляди дка е предвидената площ за залесяване в държавните гори, което е с 21 % повече спрямо извършеното залесяване през миналата година и с 59% повече спрямо 2014 г. 177 км са подобрените и ремонтирани горски пътища през 2015 г., или три пъти повече от предходната. Заявката за тази година е още по-амбициозна – над 210 км, зявява министърът на земеделието и храните.

"Подобри гората" – мотото на тазгодишната Седмица на гората
Седмица на гората е фокусирана върху екосистемните ползи от горските продукти.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker