Новини

В 3 отделения на УМБАЛ-Русе болните вече се регистрират с пръст

Засега няма пациенти, които да са отказали да новата идентификация

Пръстов отпечатък.
Освен в отделението по вътрешни болести тя е въведена в още 2 отделения – в ортопедията и в интензивното терапевтично.

С пациентка от отделението по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната УМБАЛ-Русе нагледно показа пред журналисти как работи новата регистрационна система с пръстов отпечатък.
Освен в отделението по вътрешни болести тя е въведена в още 2 отделения – в ортопедията и в интензивното терапевтично. Университетската русенка болница е една от петте и единствената извън столицата, в която пилотно се тества този вид идентификация. Официално се очаква системата да бъде въведена от 1 октомври.
По време на демонстрацията стана ясно, че специалистите в болницата могат сами да избират кои пръсти да бъдат използвани за чекиране. Регистрацията на постъпилите трае не повече от 3 минути, а когато данните постъпят в системата, пациентите сами могат да се регистрират за секунди.
С биометричните данни на пациентите не може да се злоупотреби, защото де факто системата не работи с пръстови отпечатъци, обясниха от болницата. Вместо това, на базата на уникалната дактилна рисунка на пръстите, се подбират няколко точки, чрез които се изготвя дигитален код. Процесът е еднопосочен, и не е възможно да се осъществи обратния процес – пресъздаване на отпечатък. Отделно от това системата на болницата е за вътрешно ползване и няма външен контакт, уточниха още медиците.
Ръководството на болницата смята, че новата система ще улесни работата на болничните заведения, а освен това ще бъдат избегнати усложнения с изгубени ключове, забравени пароли или злоупотреби.
До този момент няма пациент, които да е отказал да се идентифицира със системата, но тепърва предстои да се разбере дали всички пациенти са склонни пръстът им да се превърне в идентификационен код, коментира шефът на УМБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов. Той обясни още, че всеки пациент може да откаже новата регистрация, защото тя е доброволна, и да използва стария начин, с лична карта. На този етап отказът няма да лиши болния от лечение. Спешните случаи първо ще се обработват, а след това ще бъдат регистрирани. Ако пък има хора с ампутирани или увредени ръце, те ще се регистрират с лична карта. След 1 октомври обаче, когато чекирането с пръст стане задължително, болните, които го откажат, ще трябва да си плащат, защото Здравната каса няма да поема лечението им.

Общо
В 3 отделения на УМБАЛ-Русе болните вече се регистрират с пръст
Заглавие
В 3 отделения на УМБАЛ-Русе болните вече се регистрират с пръст
Описание
Засега няма пациенти, които да са отказали да новата идентификация.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker