МедицинатаНовини

В Румъния спешната помощ има пожарни коли, хеликоптери, самолети

Д-р Цветан Райчинов: Можем да въведем румънския модел само за 5 години

Според д-р Райчинов ако приложим румънския опит, това ще ни отнеме само 5 години.
Според д-р Райчинов ако приложим румънския опит, това ще ни отнеме само 5 години.

България ще ползва опита на Румъния, за да реформира системата на Бърза помощ. Предстои постепенно включване на парамедици в този сектор, а в бъдеще всяка линейка ще разполага с оборудване за телемедицина. Така парамедиците и лекарите с начална квалификация, които ще пътуват с колите на спешна помощ, ще бъдат консултирани от лекари специалисти още по пътя към спешното отделение. Такива са плановете на Министерството на здравеопазването, каза зам.-министърът д-р Бойко Пенков пред журналисти по време на форума, посветен на темата днес в столичния хотел „Шератон”.
Както вече съобщихме, на конференцията беше представен добрият опит на румънската Бърза помощ. В доклада си д-р Раед Арафат обясни, че качествената реформа е отнела 20 години на северната ни съседка. Промените там са започнали с включване на пожарната в спасителните здравни екипи. Д-р Арафат отбеляза, че пожарникарите са били обучени да оказват първа помощ, а пожарните коли са оборудвани с апаратура за реанимация. В началото медици и политици дадоха сериозен отпор на идеята, но след това стана ясно, че на мястото на инцидента е по-добре да пристигне само за 10 минути пожарникар, обучен да реанимира, вместо след 30-40 минути лекарят само да установи смъртта, каза д-р Арафат.

Д-р Арафат отбеляза, че пожарникарите са били обучени да оказват пръва помощ, а пожарните коли са оборудвани с апаратура за реанимация.
Д-р Арафат отбеляза, че пожарникарите са били обучени да оказват пръва помощ, а пожарните коли са оборудвани с апаратура за реанимация.

Той разказа още, че в Румъния спешна помощ оказват още и парамедици чрез системата на телемедицината. Различните случаи за оказване на помощ са кодирани според спешността им. Спешната помощ в Румъния е оборудвана също с 6 хеликоптера, самолет и мотоциклети. Разширена е и частна Бърза помощ, която не получава обществени средства и се ползва основно за транспортиране на пациенти. Затова в големите румънски градове, както и в столицата, екипите стигали до мястото на инцидента за по-малко от 8-10 минути, а в селските райони – до 20 минути.
За повечето от тези неща от 2 години говорим, но нищо не се случва, коментира д-р Десислава Кателиева, председател на Организацията на спешните медици. А шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов потвърди, че презентацията на д-р Арафат е предоставена на всички здравни министри от 2 години насам, но без резултат. Според д-р Райчинов ако приложим румънския опит, това ще ни отнеме само 5 години. И добави, че най-важното не са парите, а обучението на кадрите. На този етап от БЛС все още не били наясно с проекта на МЗ за реформа в спешната помощ.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker