Начало - Новини - В Русе започна Есенната научна среща на пулмолозите в България

В Русе започна Есенната научна среща на пулмолозите в България

Белодробната болница отпразнува 60-годишнина

Есенна научна среща на пулмолозите в България.

В дунавския град пристигнаха пулмолози от цялата страна, за да се включат в Есенната научна среща на Българското дружество по белодробни болести, която ще продължи до 13.11.

Едно от най-големите национални научни събития в областта на белодробните болести започна вчера в Русе. В дунавския град пристигнаха пулмолози от цялата страна, за да се включат в Есенната научна среща на Българското дружество по белодробни болести, която ще продължи до 13.11.
Пулмологията (или „пневмология“) е наука за белите дробове и дихателната система. Тя се състои от: фаринкс (гърло), ларинкс (гръклян), трахея (дихателна тръба) и бели дробове. Трахеята се разделя на два главни бронха, по които достига въздух до белите дробове, където кислорода се абсорбира от кръвта.
Пневмология и фтизиатрия (пулмология) е специалност, която се занимава с лечение и профилактика на заболяванията на дихателната система, в частност – белите дробове.
Срещата бе със специален русенски акцент –отбелязването на 60-годишнината на Белодробна болница „Д-р Димитър Граматиков“ – Русе. Научната работна среща беше в Доходното здание, зала „Европа“. Очаква се над 200 пулмолози да се включат в мащабното събитие.
Началото бе вчера от 17:00 с Празнична сесия, посветена на 60-годинишнината на Русенската белодробна болница. В програмата е включен и симпозиумът „Туберкулозата позната и непозната“ с модератори доц. д-р Донка Стефанова и д-р Светослав Дачев, директор на СБАЛББ Русе. Ще бъде разгледана и епидемиологията на туберкулозата в Русенска област. Симпозиуми ще имат и фармацевтичните фирми ГлаксоСмитКлайн, Астра Зенека, Новартис, Рош, Мундифарма, Тева, Бьорингер Ингелхайм.
Сред разглежданите теми са още домашната кислородотерапия и интерстициалните белодробни болести. В неделния ден ще се проведе модул от продължаващото следдипломно обучение на лекарите пулмолози, посветен на бодиплетизмографията – високоспециализиран специфичен метод за пълна оценка на белодробната функция.
Като модератори и лектори в научната среща в Русе ще вземат участие доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести (БДББ), доц. д-р Явор Иванов, зам. председател на БДББ, проф. д-р Огнян Георгиев, доц. д-р Владимир Ходжев, проф. д-р Благой Маринов,проф. д-р Петко Минчев, доц. д-р Донка Стефанова, д-р Николай Янев, д-р Николай Кючуков, д-р Николай Колев, д-р Анахид Торосян, д-р Христо Метев, д-р Венцислава Пенчева, д-р Велин Стратев.

В Русе започна Есенната научна среща на пулмолозите в България
Белодробната болница отпразнува 60-годишнина.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе