Новини

В „Софиямед“ за първи път беше осъществена уникална съдова операция

Специалистите са използвали вена от другата ръка на пациента

Д-р Марков по време на сложната съдова реконструкция.
Д-р Марков по време на сложната съдова операция.

Сложна съдова реконструкция са извършили съдовите хирурзи в МБАЛ „Софиямед“ и така са успели да спасят ръката на 52 –годишен пациент. Той постъпва в болничното заведение по спешност след няколкократни хирургични интервенции по повод остра емболия и вторична тромбоза- остро запушване на артериите на дясната ръка. Състоянието му е било изключително тежко поради нарушеното кръвоснабяване. При пациента дори е започнала да се развива и грангрена на пръстите. Това е застрашавало цялата му ръка от ампутация.
Специалистите от „Софиямед“ извършват спешна ангиография, от която става ясно, че всички магистрални съдове на предмишницата са компроментирани и запушени, и негодни да кръвоснабдяват ръката. Ангиографията е контрастно рентгеново изследване на аортата и нейните разклонения, изключително необходимо за уточняване на диагнозата и последващо лечение. При ангиографията се извършват последователна поредица от снимки, които позволяват да се прецени състоянието на кръвния поток в големите артерии и вените. Тя се използва за опознаването на кръвоносните съдове в различни части на тялото, включително на: мозъка, сърцето, бъбреците, крайниците (ръцете и краката).
Д-р Димитър Марков, д.м., завеждащ отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Софиямед“ споделя, че се е наложило пациентът да бъде опериран по спешност. Той и екипът му са извършили изключително сложна съдова реконструкция – т. нар. автовенозен брахеоинтеросеален байпас, интервенция, която до момента не е извършвана в България.
Операцията продължила 4 часа, като специалистите взели вена от другата ръка на пациента, за да изпълнят реконструкцията. Така интервенцията завършва успешно – кръвоснабдяването на ръката на пациента веднага след операцията е възстановено, тя се е затоплила и са започнали да се възвръщат част от движенията на пръстите, както и
сетивността й.
„Поради факта, че ръката дълго време не е била кръвоснабдявана и част от нервните й структури са загинали, предстои пациентът да проведе рехабилитационен курс до пълно възстановяване на горния крайник“, допълва още съдовият хирург.

В „Софиямед“ за първи път беше осъществена уникална съдова операция
Специалистите са използвали вена от другата ръка на пациента
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker