Начало - Новини - В „Софиямед“ за първи път беше осъществена уникална съдова операция

В „Софиямед“ за първи път беше осъществена уникална съдова операция

Специалистите са използвали вена от другата ръка на пациента

Д-р Марков по време на сложната съдова реконструкция.

Д-р Марков по време на сложната съдова операция.

Сложна съдова реконструкция са извършили съдовите хирурзи в МБАЛ „Софиямед“ и така са успели да спасят ръката на 52 –годишен пациент. Той постъпва в болничното заведение по спешност след няколкократни хирургични интервенции по повод остра емболия и вторична тромбоза- остро запушване на артериите на дясната ръка. Състоянието му е било изключително тежко поради нарушеното кръвоснабяване. При пациента дори е започнала да се развива и грангрена на пръстите. Това е застрашавало цялата му ръка от ампутация.
Специалистите от „Софиямед“ извършват спешна ангиография, от която става ясно, че всички магистрални съдове на предмишницата са компроментирани и запушени, и негодни да кръвоснабдяват ръката. Ангиографията е контрастно рентгеново изследване на аортата и нейните разклонения, изключително необходимо за уточняване на диагнозата и последващо лечение. При ангиографията се извършват последователна поредица от снимки, които позволяват да се прецени състоянието на кръвния поток в големите артерии и вените. Тя се използва за опознаването на кръвоносните съдове в различни части на тялото, включително на: мозъка, сърцето, бъбреците, крайниците (ръцете и краката).
Д-р Димитър Марков, д.м., завеждащ отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Софиямед“ споделя, че се е наложило пациентът да бъде опериран по спешност. Той и екипът му са извършили изключително сложна съдова реконструкция – т. нар. автовенозен брахеоинтеросеален байпас, интервенция, която до момента не е извършвана в България.
Операцията продължила 4 часа, като специалистите взели вена от другата ръка на пациента, за да изпълнят реконструкцията. Така интервенцията завършва успешно – кръвоснабдяването на ръката на пациента веднага след операцията е възстановено, тя се е затоплила и са започнали да се възвръщат част от движенията на пръстите, както и
сетивността й.
„Поради факта, че ръката дълго време не е била кръвоснабдявана и част от нервните й структури са загинали, предстои пациентът да проведе рехабилитационен курс до пълно възстановяване на горния крайник“, допълва още съдовият хирург.

В „Софиямед“ за първи път беше осъществена уникална съдова операция
Специалистите са използвали вена от другата ръка на пациента

Коментари

Преминете на горе