Новини

Заразените с ХИВ вируса в Източна Европа се увеличават

Над 50 организации подкрепят Европейската седмица за изследване за ХИВ

Европейска седмица за изследване за ХИВ.
Европейска седмица за изследване за ХИВ.

Повече от 50 организации от цялата страна ще подкрепят инициативата, посветена на Европейската седмица за изследване за ХИВ. Кампанията протича в периода от 21 до 28 ноември 2014 г. HIV Testing Week е неправителствена инициатива, водена от група независими експерти, които работят в посока ранна диагностика на ХИВ инфекцията.
Общо 28 Регионални здравни инспекции (РЗИ), 26 неправителствени организации, които сe финансират по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, а и много общини, училища, университети, търговски центрове и заведения от България, които осигуряват пространство за мобилните медицински екипи, ще се включат в Европейската седмица за изследване за ХИВ. Регионалните здравни инспекции и НПО-та ще предоставят доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна. Задачата, която си е поставила инициативата, е да повиши обществената информираност по отношение на вируса на човешкия имунодефицит, да ппопуляризира изследването за ХИВ и да даде възможност на всеки да узнае своя ХИВ статус.
Известен факт е, че благодарение на ефективното лечение на ХИВ, което е налично в европейските страни от средата на 1990-те години, случаите на СПИН и честотата на смъртните случаи, резултат от заболяването рязко са намалели. Това е голям успех, но истината е, че всеки трети европеец не е наясно с ХИВ статуса си. А в Източна Европа данните са тревожни, защото броят на заразените с ХИВ продължава да нараства. Експерти смятат, че инфектираните с вируса в Европа възлизат на 2,3 милиона души. Основен проблем е, че в целия регион диагностицирането на инфекцията е ненавременно. Данните сочат, че 50% от ХИВ позитивните са диагностицирани късно, което забавя и достъпа им до антиретровирусна терапия.
Изследването за ХИВ се приема за крайъгълен камък в превенцията на разпространението на вируса, причиняващ СПИН, като осигурява ранно откриване на заболяването и възможност за промяна в начина на живот на хората в посока безрисково поведение. Ранното диагностициране осигурява своевременно започване на лечение и пълноценен живот с нормална продължителност на засегнатите лица. Антиретровирусната терапия е важно условие за намаляване на риска от инфектиране за нови хора. Всичко това води до намаляване на разходите в системата на здравеопазването.
В рамките на кампанията днес ще има изнесена лекция на КАБКИС и обучение на персонала на 3 специализирани инститтуции за социални услуги в Русе: в кв. ,,Дружба 1”, ул. ,,Яребична” № 4, кв. ,,Дружба 3”, ул. ,,Йоаким Груев” № 3, бл. 52, ет.1, ап.1 и ап. 2.
На 1 декември предстои:
– Тържествено откриване на АНТИСПИН кампанията, съвместно с партньори в РУ,,Ангел Кънчев”, изнесена акция на КАБКИС от 11 – 15 часа, 2-ри Корпус;
• Отворен консултативен кабинет в РУ”Ангел Кънчев” от 14-16 часа;
• Общоградски концерт от 17,30 до 19,30 часа в Пленарна зала с участието на доброволци от Сдружение,,Център Динамика гр.Русе”, формация,,Мираж”, ,,Старденс.

Общо
Заразените с ХИВ вируса в Източна Европа се увеличават
Заглавие
Заразените с ХИВ вируса в Източна Европа се увеличават
Описание
Над 50 организации подкрепят Европейската седмица за изследване за ХИВ
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker