Новини

Табло информира за 25 редки заболявания в МБАЛ-Русе

В болницата има специалисти, които участват в откриването и лечението на тези заболявания

В МБАЛ - Русе беше открита Информационна точка за редки болести. Тя е важно звено от цялостната работа на Националния алианс на хората с редки болести (НАХРБ).
В МБАЛ – Русе беше открита Информационна точка за редки заболявания. Тя е важно звено от цялостната работа на Националния алианс на хората с редки болести (НАХРБ).

В МБАЛ – Русе беше открита Информационна точка за редки болести. Тя е важно звено от цялостната работа на Националния алианс на хората с редки болести (НАХРБ). Поставянето на такова табло има за цел да повиши познанията на студентите, общопрактикуващите лекари, медицинските специалисти и на обществото като цяло за редките болести.
От материалите засегнатите пациенти могат да разберат, къде и как да получат услугата, която им е необходима, как да си осигурят по-добро проследяване на техните заболявания и съответно да бъдат лекувани по най-подходящия начин. Това заяви директорът на МБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов.
Общо 25 брошури ще дават информация за най-често срещаните редки заболявания. Сред тях са вродените коагулопатии, от които 26 души са засегнати в региона, има и пациенти с болест на Гоше и с вродени хемолитични анемии. За щастие в МБАЛ-Русе работят специалисти, които участват в откриването и лечението на тези заболявания.
Целта на информационната кампания е да се повиши информираността на специалистите и обществото, за да може лекарите да откриват рано тези болести, а не когато здравословните проблеми са задълбочени.
Благодарение на инициативата на Българската асоциация на хората с коагулопатии (БАХК) Русе се присъединява към градовете, които могат да предложат по-адекватна помощ на хората с редки заболявания. В тази посока беше проведен в началото на юли т.г. първият семинар по редки болести в Русе с подкрепата на Националния алианс на хората с редки болести (НАХРБ) в лицето на Владимир Томов. Патрон на събитието беше Община Русе. Като пълноправен член на Националния алиас от БАХК ще продължат да работят за това повече хора с редки болести да получават необходимата им информация и грижа. Община Русе и МБАЛ-Русе също подкрепят начинанията на Асоциацията.
Редките заболявания се лекуват по клинични пътеки, а лекарствата минават по Здравната каса, каза д-р Кателина Маринова, специалист по клинична хематология и вътрешни болести и старши лекар в Трето отделение по гастроентерология и клинична хематология. Тя сподели, че в русенската болница от години се води борба лечебното заведение да бъде краен получател на медикаменти за пациенти с вродени коагулопатии и от там се надяват с общи усилия с Асоциацията на хората, страдащи от тях, да постигнат тази цел. Причината е, че лекарствата се получават само в университетските болници и се доставят по места след поискване, а забавянето може да е фатално за пациентите. В Русе лекарствата пристигат от УМБАЛ-Варна.

Общо
Табло информира  за  25 редки заболявания в МБАЛ-Русе
Заглавие
Табло информира за 25 редки заболявания в МБАЛ-Русе
Описание
В болницата има специалисти, които участват в откриването и лечението на тези заболявания.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker